Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 15:56

На Сході "великим українцем" вважають Януковича, а на Заході - Ющенка

Київський міжнародний інститут соціології склав свій список "Великих українців" на основі опитування 2039 респондентів, що мешкають в усіх областях України, у Криму та у Києві за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

На запитання "Яку людину Ви вважаєте Великим українцем?", виявилось, що 41% не змогли нікого назвати.

КМІС порівняв свої дані, з тими, що отримала програма телекомпанії Інтер "Великі українці".

Таким чином, для перших 20 прізвищ максимальне співпадіння за третиною списку (7 прізвищ, 4 з них письменники та поети) - Тарас Шевченко, Леся Українка, Богдан Хмельницький, Микола Амосов, Іван Франко, брати Клички, Микола Гоголь. За виключенням братів Кличків це, мабуть, найбільш відомі і безсумнівні постаті нашої історії і культури.

Ще шість прізвищ - Віктор Ющенко, Михайло Грушевський, Іван Мазепа, Григорій Сковорода, Степан Бандера, Валерій Лобановський – менш повне співпадіння.

Цікавими є неспівпадіння. Прізвища, які є у першій двадцятці опитування КМІС, але яких немає у першій двадцятці голосування програми каналу "Інтер": Юлія Тимошенко, Віктор Янукович, Тарас Чорновіл, Михайло Коцюбинський, А. Шевченко –футболіст, Леонід Брежнєв, Нестор Махно. Цей список, що відображає більше думку населення в цілому, містить прізвища, що частіше згадуються у ЗМІ. Серед них частіше зустрічаються українські політичні діячі - В. Ющенко, Ю.Тимошенко, Т.Чорновіл, В.Янукович, що можна пояснити загальною політизованістю українського суспільства.

Прізвища ж, які є у двадцятці голосування програми каналу "Інтер" і яких немає у двадцятці КМІС, більше відображають думку активного населення: Ярослав Мудрий, Володимир Великий, Сергій Корольов, Василь Стус, Андрій Шептицький, Роман Шухевич, В"ячеслав Чорновіл.

Щодо розподілу за регіонами, то перше місце у всіх частинах України займає Тарас Шевченко.

Друге і третє місце в різних регіонах займають різні постаті. Так, в Західному регіоні друге місце посідає Віктор Ющенко, в Центральному - Юлія Тимошенко, обидва взагалі не входить у двадцятку Східного регіону, в Південному – Леся Українка, а на Сході - Богдан Хмельницький, який не входить у двадцятку Західного регіону. Третє місце в Західному регіоні займає Тимошенко, в Центральному – Б.Хмельницький, у Південному – М.Амосов, на Сході – В.Янукович.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «На Сході "великим українцем" вважають Януковича, а на Заході - Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути