Ексклюзиви
середа, 11 травня 2011 14:46

На прилавки українських магазинів повертається справжня сметана

На прилавки українських магазинів повертається справжня сметана

Аналітики Центру споживчих експертиз "Тест" перевірили на якість та безпеку сметану, яка продається в столичних торгових мережах. За останні роки ця перевірка стала п'ятим тестом сметани. Результати перевірок у попередні рази незмінно виявляли велику частку фальсифікату даного продукту.

На цей раз були обрані такі ТМ: "Кремез" (ПАТ "Кременчуцький міськмолокозавод)," Слов'яночка (філія ВАТ "Вімм-Білль-Данн Україна"), "President" (АТ "Лакталіс-Миколаїв"), "Для всієї сім'ї" (ВАТ "Галактон"), "Веселий пастушок"(ТОВ" Данон-Дніпро "), "Гармонія" (ВАТ "Лубенський молочний завод"), "Злагода" (ВАТ АК "Комбінат "Придніпровський"), "Віта" (ПАТ "ЖЛК-Україна").

Основне питання споживачів по відношенню до сметани полягає в тому, чи це справжня сметана, тобто молочний це продукт або ж фальсифікат з рослинними жирами всередині, - стверджують дослідники.

Найсумніше для споживача полягає в тому, що на око визначити наявність рослинного жиру в молочному продукті неможливо.

Лабораторні дослідження

Згідно ДСТУ 4418:2005 в кожному грамі сметани повинно бути не менш 1х107 молочнокислих бактерій, які є корисними. У сметані "Злагода" було виявлено тільки 5х105 КУО в 1г молочнокислих бактерій, що нижче передбачених вимог.

Є ще й "шкідливі" мікроорганізми, зокрема - кишкова паличка. На цей раз з 8 зразків кишкова паличка була знайдена тільки в одному зразку - сметані ТМ "Гармонія".

Ідентифікація жиру

Сметана виділяється на тлі інших кисломолочних продуктів високим вмістом жиру. На жирі найпростіше заощадити, якщо замість молочного жиру приготувати сметану на рослинних жирах, - говорять фахівці Центру експертиз "Тест". На цей раз перевірка в лабораторії показала дуже приємний для споживача результат: всі вісім протестованих марок сметани виявилися справжніми, молочними і не містили будь-яких замінників молочного жиру.

Органолептична оцінка

Дуже істотні зауваження на цьому етапі тестування виявилися до сметани "Віта". Вона виявилося занадто рідкою, мала явний сторонній, неприємний запах і кислий, неприємний, гіркий смак, у зв'язку з чим отримала оцінку з органолептики "дуже погано".

Ціна і якість

За результатами тестування оцінку "відмінно" отримали три марки сметани: "Кремез", "Слов'яночка" і "President". З цієї трійці більш доступна за ціною виявилась сметана "Кремез": 100г її обійдеться в 2,02 грн.

Загальна оцінка "задовільно" у сметани ТМ "Для всієї сім'ї" і "Веселий пастушок" (найдорожчий зразок в тесті - 3,09 грн за 100г), що збігається з оцінками за органолептику. У сметани "Гармонія" і "Злагода" загальна оцінка "погано" через зауваження з мікробіології, а у "Злагода" - ще й через наявність крохмалю. А в самого дешевого зразка в тесті з вартістю 1,76 грн за 100г - сметани "Віта" оцінка "дуже погано".

Зараз ви читаєте новину «На прилавки українських магазинів повертається справжня сметана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути