Ексклюзиви
понеділок, 02 травня 2011 14:31

На Прикарпатті водили гаївки та танцювали бойовий гопак
14

Фото: Автор: Олександра Лісконог

У гірському селі Космач Косівського району Івано-Франківської області триває етнофестиваль "Великдень у Космачі - 2011".

В урочистому відкритті взяли участь представники обласної та районної влад, народний депутат України Василь Чуднов, громадськість села, гості з різних регіонів країни та майже 400 майстрів-писанкарів.

На ярмарку - вироби майстрів декоративно-прикладного мистецтва з різних регіонів України, традиційна гуцульська кухня, виступи майстрів естради та самодіяльних колективів Прикарпаття, Львова .

Головна ідея фестивалю – популяризувати і підтримати мистецтво Гуцульщини.

На подвір'ї церков та у центрі села водять гаївки, веснянки та хороводи. Бажаючі навчаються у майстер-класах з писанкарства, бойового гопака, рогозоплетіння.

На святі очікують японського бандуриста Чарлі Сакума.

Завтра, 3 травня, планується сходження на гору Лисина Космацька, де збереглися унікальні прадавні святилища астрономічного характеру (з сонячним годинником), дивовижним рослинним та тваринним світом.

Космач – найбільше на Гуцульщині село, що має 32 присілки, славиться насамперед своїми майстрами, яких тут три тисячі, – писанкарі, вишивальники, різьбярі, ткачі, боднарі, будівники церков, виготовлювачі дитячих іграшок.

За словами сільського голови, відомого вишивальника, заслуженого майстра народної творчості Дмитра Пожоджука, у Космачі, назва якого перекладається як "келія Сонця", можна надихнутися особливою енеретикою Карпат і відчути велич та силу народних традицій.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті водили гаївки та танцювали бойовий гопак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути