четвер, 19 листопада 2009 08:45

На площі Слави поставлять пам"ятник Мазепі (ФОТО)

 

Столична влада прийняла рішення про встановлення пам"ятника гетьману Івану Мазепі на площі Слави у Печерському районі Києві.

Відповідне розпорядження підписав міський голова Леонід Черновецький, повідомляє прес-служба КМДА.

За словами заступника міського голови Сергія Рудика, пам"ятник буде споруджено упродовж 2009-2010 років.

Міністерство культури та туризму разом зі столичною мерією провели конкурс на кращий проект пам"ятника Івану Мазепі. Переможцем став авторський колектив у складі скульптора Анатолія Куща, архітекторів Романа Кухаренка, Івана Мельникова та Юрія Лосицького.

"Постамент виконаний із червоного граніту, прикрашеного бронзовими рельєфами. За задумом авторів, скульптурну композиція гетьмана Івана Мазепи, який гарцює на баскому коні, доповнять рельєфні зображення на постаменті, що розкривають різнобічність постаті гетьмана", - сказав Рудик.

Він додав, що на пам"ятнику гетьману зображене будівництво храмів та монастирів, розвиток освіти та культури в Україні та державно-політичний аспект діяльності Мазепи.

Відповідальним за спорудження пам"ятника визначено КП "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт". Фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів Стабілізаційного фонду, передбачених у державному бюджеті для виконання функцій столиці.

Як відомо, пам"ятник Мазепі у Києві встановлять на виконання указу президента Віктора Ющенка "Про відзначення 300-річчя подій, пов"язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладанням україно-шведського союзу".

Як відомо, на початку квітня перший заступник мера Анатолій Голубченко звернувся до прем"єра Юлії Тимошенко з проханням виділити із коштів, передбачених будівництво метро, 10 мільйонів гривень на спорудження пам"ятника Івану Мазепі.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «На площі Слави поставлять пам"ятник Мазепі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути