неділя, 18 серпня 2013 17:45

На освяченні головного греко-католицького храму сповідали посеред вулиці
17

Фото: Фото: Ольга Каменєва

"Ми поки не знаємо скільки тут людей, але більше 20 тисяч точно, - каже біля жовтої палатки 20-річна волонтерка Надія. Реєструє паломників, котрі прибувають на освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового, Української греко-католицької церкви в Києві 18 серпня. Цього дня, греко-католики святкують 1025-річчя Хрещення Русі.

Волонтерка роздає спеціальні картки, за якими впускають на територію храму. Таких наметів 5 по периметру. На вході картки перевіряють двоє охоронців в чорних костюмах. Міліції майже не видно — тільки на розі сусіднього будинку припаркований патрульний автомобіль, та регулюють рух четверо "даішників".

Віряни зайняли усю площу перед собором. Сидять на бордюрах, власних карематах. Ховаються від сонця під парасольками, або саморобними капелюшками — з самого ранку яскраво світить сонце, спека. Дехто приніс власні розкладні крісла. Кожен другий у вишиванці.

"Вже другий день тут. Вчора були на вечірній літургії. Потім на ночування ходили. Все тут добре огранізовано — багато волонтерів, вода є безплатна, ніхто тебе не ганяє, що ти сидиш на землі, - всміхається 23-річна Галина Герасимюк з Ковеля.

О 8:15 кілька семінаристів з волонтерами ходять по натовпу та просять зробити прохід. За кілька хвилин, до храму урочистою ходою, йтиме делегація священиків на чолі з главою УГКЦ Св'ятославом Шевчуком.

Спершу до церкви пускають тільки пресу та по спеціальних запрошеннях. Все, що в середині діється, транслюють два екрани. Через годину служби відкривають прохід для всіх. Туди набивається до двох тисяч людей. Попри роботу кондиціонерів стає душно.

Патріарший храм Рождества Христового на вулиці Микільсько-Слобідській, що в Дарницькому районі столиці, будували 12 років. Кошти на будівництво збирали на пожертвах. Він займає територію в 1,72 гектарів, крім власне храму тут є семінарія, господарські будівлі.

Отці по черзі правлять святу літургію близько 1,5 години. Чин освячення церкви починає сам глава УГКЦ.

"Новий собор у Києві коштує в пам'ять про славу Господнього Воскресіння, сяє як Новий Єрусалим на весь світ. Він повинен також стояти як нагадування про єдність, до якого нас закликає сам Господь, бо тільки в єдності і любові можна нам давати живе свідчення Євангелія. Сьогодні український народ отримав новий собор Воскресіння Христового як знак непорушної присутності між нами воскреслого Христа, - каже Св'ятослав Шевчук.

В цей час, під стінами церкви приймають сповідь кілька десятків священників. Сповідають з парасольками в руках — під них ховаються від сонця. До отців кількаметрові черги.

"Без перерви приймав майже дві години. Навіть не рахував, але йшли нескінченним потоком. Сповідь для людини, це в першу чергу покаяння, і без різниці де воно було — на вулиці чи у церкві, - пояснює отець Петро.

О 11:00 посланець Папи Римського Едвард Томас Галисксон зачитує привітання від Папи. Читає італійською, потім його помічник перекладає на українську.

"Папа благословляє український народ та закликає до єдності, - читає нунцій. На це віряни реагують п'ятихвилинними оплесками.

Святослав Шевчук дякує усім присутнім. До єпископів звертається їх мовою — так до американця говорить англійсько, польською до поляка та німецькою до єпископа Магдебурга. За кілька хвилин разом з ними йде освячувати воду на Дніпрі. Для цього на воді намостили причал.

Чин посвячення закінчують піснею "Многая літа".

Зараз ви читаєте новину «На освяченні головного греко-католицького храму сповідали посеред вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути