пʼятниця, 07 вересня 2012 17:59

На Одещині школярам відмовили у створенні російськомовного класу

На Одещині школярам відмовили у створенні російськомовного класу
Фото: gazeta.ua

Конфлікт на мовному грунті вибухнув у школі села Олександрівка Комінтернівського району Одеської області.

За словами мами першокласника, Тетяни Аліфанової, 28 серпня директор школи Тетяна Піндак зібрала батьків, щоб показати їм приміщення, де будуть навчатися першокласники. Олександрівці запитали її, як вони можуть реалізувати право на вибір мови навчання для своїх дітей. Їм відповіли буквально наступне: "Без проблем, тільки напишіть заяви 1-го вересня".

Люди так і зробили, однак нічого не вийшло. Першим ділом з кожним із заявників, стверджує Тетяна Аліфанова, провели особисті бесіди, після яких 11 осіб відмовилися від своїх намірів.

"Нам розповіли, що школа не має в своєму розпорядженні необхідною кількістю підручників російською, а грошей на їх купівлю немає ні в районному, ні обласному бюджеті. І що платити доведеться нам. Після цього кількість бажаючих віддати своїх дітей у такий клас скоротилося до п'яти чоловік", - каже співрозмовниця "Думської".

Принциповим батькам директор школи повідомила, що, по-перше, п'яти дітей явно мало, щоб формувати окремий клас, а по-друге, "навчальні плани вже затверджені і переробляти їх ніхто не буде".

Люди звернулися до заступника голови райдержадміністрації Сергія Дорохіна, але той порекомендував віддати дітей в школи Одеси.

"Адже нам потрібно підготувати відповідну методичну базу, закупити підручники, підготувати російськомовного педагога, а у випадку з Олександрівської школою - ще й поміняти статут, адже за існуючим вона україномовна. Все це вимагає часу, якого вже немає. Зараз в цій школі вимагають створити російський клас п'ять чоловік. Проте клас у складі п'ятьох учнів сформувати неможливо - це не передбачено жодним нормативом. У разі, якщо кількість бажаючих виросте, ми готові повернутися до цього питання, але в будь-якому випадку клас з'явиться тільки після створення методичної бази ", - сказала начальник райвідділу освіти Інна Абремська. У свою чергу, скривджені батьки впевнені, що адміністрація школи навмисне тягнула час, щоб не створювати російськомовний клас.

Зараз ви читаєте новину «На Одещині школярам відмовили у створенні російськомовного класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути