середа, 09 вересня 2009 18:29

Міносвіти Криму перешкоджає навчанню дітей українською мовою

Міносвіти Криму перешкоджає навчанню дітей українською мовою

Кримська організація Української народної партії вважає, що Міністерство освіти Криму свідомо перешкоджає освітнього процесу в кримських класах з українською мовою викладання. Про це повідомили в прес-службі УНП.

За словами голови кримської парторганізації Олега Фомушкіна, "частина кримських школярів класів з українською мовою викладання не мають можливості повноцінно навчатися через гострий брак відповідних підручників, який продовжується з року в рік".

"Таку проблему свідомо влаштовує Міністерство освіти АРК", - упевнений політик. Причину цього він бачить "в наявності в складі Міністерства освіти АРК і сімферопольського міського управління освіти керівників, які не зацікавлені в розвитку саме української мови, культури та науки в Криму".

За словами представника УНП, "складна ситуація з підручниками в автономії триває вже багато років, а Міністерство освіти АРК не планує і своєчасно не замовляє підручники, яких не вистачає ".

"Більше того, - обурюється представник УНП, - заступник міністра освіти і науки АРК Каврайський надає ЗМІ неправдиву інформацію, що" у нинішньому році можна сказати, що підручниками на 100% забезпечені 1-8 класів ".

"Але реальність показала, що класи з українською мовою навчання (крім 9-х, для яких підручники ще друкуються, і 1-х класів) не повністю укомплектовані підручниками", - коментує ситуацію Фомушкін.

За його словами, "відсутність підручників призводить до того, що учні класів з українською мовою викладання не мають можливості повноцінно навчатися в школі, а вдома - виконувати домашні завдання, що відображається на успішності".

За його словами, "це є злочином відповідно до статті 5 Закону України Про боротьбу з Корупцією, яка кваліфікується наданням незаконної переваги за мовною ознакою ".

"Так, у Сімферополі, у школі N 38 вчителі змушують дітей виконувати домашні завдання з російськомовними підручниками, що можна кваліфікувати як примусову русифікацію етнічних українців та представників національних меншин Криму", - вважає політик.

Кримська організація УНП буде вимагати від української влади навести порядок у кримських школах та притягнути до відповідальності міністра освіти АРК Валерія Лаврова і голову Сімферопольського міського управління освіти Ірину Шихореву.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Міносвіти Криму перешкоджає навчанню дітей українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути