субота, 26 жовтня 2019 13:12

На Одещині підпалили іномарку митника і дорогий сканер вантажів

На Одещині підпалили іномарку митника і дорогий сканер вантажів
В Одеській області згорів сканер вантажів вартістю мільйони доларів. Фото: скріншот

В Одеській області невідомий підпалив автомобіль заступника начальника митного поста "Чорноморський" та фургон з рентгенівським сканером для огляду вантажів.

"У п'ятницю, 25 жовтня сталася надзвичайна подія на Одеській митниці в порту Чорноморськ. Згідно із записом камери спостереження, вилученої правоохоронцями, о 15.57 невідомий чоловік забіг на відкриту парковку до будівлі митного поста "Чорноморський" у місті Чорноморськ на вулиці Промислова, 7, облив пальним і миттєво підпалив автомобіль "Субару Трібека", що належить начальнику відділу митного оформлення №1 - заступнику начальника поста "Чорноморський" В'ячеславу Харченку. Машина спалахнула. Судячи з відео підпалу, злочинець діяв самостійно, вся операція зайняла буквально секунди", - повідомляє головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Вогонь від автівки перекинувся на фургон, в якому був рентгенівський сканер для огляду вантажів вартістю мільйони доларів.

"Але це виявилася не вся драма. Машина Харченка палала, і поступово полум'я перекинулося на сусідній автофургон. А це виявився автофургон, в якому був Rapiscan - єдиний працюючий рентгенівський сканер перевірки вантажів Одеської митниці! Жахлива випадковість, просто в стилі оповідань Бабеля. Пожежники приїхали швидко, але сканер все одно згорів! Вартість мобільного сканера - мільйони доларів. В Україні такі системи поки велика рідкість", - зазначив Бутусов.

Підпал може бути пов'язаний зі службовою діяльністю Харченка.

"За даними джерел, близьких до розслідування, Харченко припускає, що причина підпалу може полягати в службовій діяльності. Так, у п'ятницю Харченко прийняв досить резонансне рішення - направив новому в.о. голови Одеської митниці Резнику лист із пропозицією розглянути анулювання дозволу на роботу митного складу компанії "ЛСЛ Одеса". Цю компанію пов'язують з Орестом Фірманюком, який за даними в інтернеті довгі роки за різних влад був одним із головних "рішал" на кордоні. Митний склад - це один із ключових об'єктів інфраструктури митниці, з контролю якого будують схеми своєї роботи всі великі тіньові ділки", - додав головний редактор Цензор.НЕТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які хабарі брали на митницях до революції

Водночас СБУ наразі розглядає дві версії підпалу.

"Або підпал був помстою за рішення Харченка, або під виглядом помсти вирішили знищити унікальний дорогий сканер. Можливо, щоб приховати його реальний стан.

Обидві версії демонструють:

- На кордоні повний хаос і беззаконня, кримінальні методи включаються там, де всі правила зникли, і шантаж і тиск на чиновників є цілком допустимими. А отже - такий інцидент не буде останнім.

- Через зміну влади на митниці, перестановки кадрів, через зміну кадрів у главку "К" СБУ, який також відкрив серію кримінальних справ щодо контрабанди і проводить обшуки, в Одесі мафія не розуміє як і з ким домовлятися. З одного боку добре, що не знають із ким домовлятися, а з іншого боку, якщо так нахабно діють, отже впевнені у своїй повній безкарності, в безпорадності правоохоронних органів, у тому, що зараз можна творити що завгодно", - підкреслив Бутусов.

В Україні скоротили мережу митниць з 26 до 16. Відповідне рішення прийняв Кабмін.

Зараз ви читаєте новину «На Одещині підпалили іномарку митника і дорогий сканер вантажів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути