середа, 28 березня 2012 11:47

На нічній екскурсії у Рівному пригощали бурштинівкою
16

Фото: Фото: Олена Власова

На нічній екскурсії у Рівному пригощали бурштинівкою

27 березня у міському Будинку вчених вперше провели нічну екскурсію: рівнян запросили безкоштовно погуляти музеєм бурштину після його закриття.

Відвідувачі збираються близько 21-ої години вечора. Пізніше головні двері зачиняють, а мобільні телефони просять вимкнути. До початку гості деякий час стоять у напівтемряві. Будівля освітлена лише свічками у канделябрах та декоративних підставках.

На першому поверсі розташовані два музеї: кімната письменника Уласа Самчука та бурштиновий.

За дверима першого зустрічає Привид - директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, який у цей вечір, в костюмі з краваткою-метеликом, зображає Уласа Самчука.  Він пише за старою друкарською машинкою твір "Бурштинова казка". За сценарієм, уночі до нього приходить Муза - екскурсовод Катерина. Жінка розповідає легенди про сонячний камінь і демонструє свої прикраси – перстень, сережки та багате намисто із бурштину.

Гостей ведуть до двох бурштинових кімнат, де зберігаються експонати. На полицях лежать як цільні куски сонячного каменю, так і прикрашені ними статуетки, картини та навіть одяг. З люстри та вікон також звисають камінчики на тонких нитках. Катерина співає старі волинські пісні а капела.

У Залі янголів двоє дітлахів бігають навколо експонатів і розказують вірші. Їх одягнули у білі костюми з німбом та крилами. Навколо розставлені фігурки янголят – із глини та скла. Кожна оздоблена бурштином різних відтінків.

На другому поверсі будинку демонструють фільм про походження та властивості бурштину. На Рівненщині його видобувають у родовищах Володимирецького та Сарненського районів.

Екскурсія триває понад годину. На завершення гостей частують бурштиновою настоянкою, яка зміцнює імунітет. На дні кожної пляшки лежать кілька камінчиків. Напій має золотистий колір та дивний присмак. Відвідувачі закушують бурштинівку канапками.

"Це настоянка з музейних запасів", - кажуть екскурсоводи. – "Нині її виготовляють на основі сонячного каменю наші земляки у столиці – точного рецепту не знаємо. Дуже корисна від хвороб щитовидної залози, якщо вживати потроху.

Після вечері гості розходяться по домівках.

"У Рівному це взагалі друга нічна екскурсія, першу ми провели  в обласному краєзнавчому музеї 2008-ого року", - розповідає Олександр Булига. – "Сподіваюся, що й не остання – якщо будуть замовлення, то неодмінно поведемо сюди гостей знову. Скільки коштуватиме така екскурсія, поки не знаємо".

Зараз ви читаєте новину «На нічній екскурсії у Рівному пригощали бурштинівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути