вівторок, 03 серпня 2010 19:25

На музей Голокосту держава не виділила ні копійки

На музей Голокосту держава не виділила ні копійки
У Дніпропетровську створюють найбільший у Східній Європі Музей історії Голокосту і єврейських громад. Його презентують у 2011 році.

Наразі єврейська громада Дніпропетровська приділяє велику увагу пошуку інформації про події Другої світової війни, виявленню місць масових поховань. До науково-пошукової роботи активно долучається єврейська молодь.

Сто років тому євреї складали понад третину населення Дніпропетровська, а єврейським промисловцям належала чверть підприємств краю.

Цілий поверх музею присвятять трагедії єврейського народу – Голокосту. Його жах єврейська громада Дніпропетровська пізнала у жовтні 1941 року. У яру ботанічного саду гітлерівці розстріляли понад 11 тисяч євреїв.

"Щоб зібрати інформацію про події тих років, єврейська громада запросила до пошукової роботи свою молодь. Вона також узялася впорядкувати місця масових розстрілів" , - розповіла керівник молодіжного відділу громади Ольга Товкач.

"Я не уявляла, що цвинтар може освічувати молодь. Але вже при першій нашій поїздці я це зрозуміла. Коли ти бачиш стіну і камінь, сльози виступають на очах. Це трагедія не одного народу, а всього світу", – сказала молода активістка єврейської громади.

До пошукової роботи долучають і неєврейську молодь. У загальноосвітніх школах глибинки громада оголосила конкурс на найкращу розповідь про історію рідного села.

Досі не відома точна кількість євреїв, загиблих у роки Голокосту в краї. Єврейська громада докладає зусиль, щоб встановити прізвище кожного загиблого. "Кожна людина має ім"я", – під таким гаслом працюють науковці.

Уся дослідницька робота проводиться за винятково недержавний кошт, наголосив член правління Дніпропетровської єврейської громади Олег Ростовцев.

"Не витрачено жодної копійки державних коштів. Вся робота – на кошти громади. Гроші, які виділяють українські меценати, закордонні фонди, люди, які живуть далеко, в Європі, в США", – зауважив Ростовцев.

Нагадаємо, рік тому в Одесі відкрили перший, хоч і невеликий, в Україні музей Голокосту.

Радіо Свобода

Зараз ви читаєте новину «На музей Голокосту держава не виділила ні копійки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути