Ексклюзиви
середа, 28 квітня 2021 16:18

На місці розстрілу упівців побудували супермаркет
4

АТБ в Самборі збудували на площі, де 1943 року нацисти розстріляли 10 партизан УПА
Фото: Валерій Шмаков
Площа, де було розстріляно 10 партизан УПА
Після розстрілу кров загиблих текла теперішньою вулицею Шептицького вниз до храму Різдва Пресвятої Богородиці
На місці розстрілу упівців активісти вимагають від влади встановити меморіальну таблицю

Супермаркет АТБ в центрі міста Самбір на Львівщині побудований на місці розстрілу нацистами 10 партизанів УПА 1943 року. Про це Gazeta.ua стало відомо із поінформованих джерел.

Зокрема, в Мистецькому музеї ім. Леся Курбаса у Самборі зберігаються записані спогади політв'язня Михайла Філя, у яких він згадував про розстріл упівців на площі, де декілька років тому збудували АТБ.

"Михайла Філя уже немає в живих. Але він розповідав, що був серед дітей самбірської ремісничої школи, яких 1943-го гестапівці вигнали з уроків на вулицю спостерігати за розстрілом. На місці цієї школи зараз медичний коледж. 10 партизан УПА привели на страту зі зв'язаними колючим дротом руками. Гестапівець, який керував розстрілом, вигукнув: "Таке буде з кожним, хто захоче самостійної України!" Після розстрілу кров загиблих текла теперішньою вулицею Шептицького вниз до храму Різдва Пресвятої Богородиці", - каже завідувач музею Любов Тепла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці кладовища радянська влада збудувала Центральний ринок

Імена розстріляних бійців УПА встановити не вдалося.

Під час археологічних розкопок у місті було виявлено й інші захоронення жертв Гестапо та НКВС з 1939-го по 1950 рік. Зокрема, на березі Дністра, на єврейському кладовищі, на території пункту швидкої допомоги та самбірського медичного коледжу.

Голова районного осередку "Меморіал" ім. Василя Стуса Мирон Головатий, батько загиблого героя АТО Володимира Юричка, активісти та свідки трагічних подій 1940-х звертались до місцевої влади з вимогою встановити на місцях розстрілу меморіальні камені або таблиці. Однак відповіді не отримали.

"Дирекція АБТ начебто не проти, щоб табличка була встановлена на стіні супермаркету, та, на мою думку, це недоречно. Правильніше було б встановити на стіні житлового будинку поряд", - додала Любов Тепла.

У київському Будинку профспілок, де під час Революції гідності був штаб майданівців і гинули люди під час пожежі, влаштували покерний клуб. Приміщення віддали в оренду на 10 років. Франшизу купив Full House Khreschatyk для організації турнірів зі спортивного покеру.

Зараз ви читаєте новину «На місці розстрілу упівців побудували супермаркет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути