четвер, 16 липня 2009 12:47

На Марсі зафіксували кольорові пилові смерчі (ФОТО)

Автор: NASA
 
Американське космічне агентство опублікувало незвичайні фотографії марсіанського пилового смерча. Про це повідомляється на офіційному сайті агентства.

Для створення фотографії фахівці використовували декілька знімків бурі, зроблених апаратом Spirit з проміжком в декілька секунд. Фотографії були отримані ще 27 травня 2009 року. Знімки обробили різними світлофільтрами і сумістили в один.

В результаті вийшла досить психоделічна картина, яка демонструє динаміку руху смерча.

Смерчі на Марсі утворюються, коли Сонце нагріває поверхню планети. В результаті тепле марсіанське "повітря" піднімається вгору, закручуючись у воронку. Починаючи з 2004 року, апаратом Spirit було зареєстровано близько 650 подібних смерчів.

Місія Mars Exploration Rover, в рамках якої на Червону планету відправилася пара ідентичних марсоходів Spirit та Opportunity, стартувала в 2004 році. Метою експедиції є вивчення мінералогічного та геологічного складу марсіанського грунту, а також пошук ознак наявності води. Спочатку планувалося, що апарати пропрацюють 90 днів, проте вони продовжують функціонувати до сьогодні.

Spirit зазнає серйозних труднощів: він щільно вгруз у марсіанський пісок. Інженери Американського космічного агентства зараз посилено парцюють над планом порятунку апарату. Для цього в лабораторії вони штучно "зарили" земну копію марсохода в пісок і пробують різні варіанти виходу з ситуації.

В даний час інженери тестують можливість звільнити Spirit, змушуючи марсохід рухатися назад.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі зафіксували кольорові пилові смерчі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути