середа, 27 серпня 2008 08:49

На Марсі виявлені ознаки існування льодовиків (ФОТО)

 
Група учених з Брауновського університету під керівництвом Джеймса Хеда, прийшла до висновку, що глибокі борозни на стінах марсіанських кратерів утворилися, найвірогідніше, в результаті танення льодовиків, що існували на Червоній планеті декілька мільйонів років назад.

Борозни були виявлені ще в 2000 році орбітальним апаратом MarsGlobalSurveyor. Тоді фахівці запропонували дві основні гіпотези їх утворення: згідно з першою, жолоби були сформовані сухою лавиною, а згідно з другою, вони з"явилися в результаті викиду підземних вод, які стікали по стіні кратера.

Тепер же учені на чолі з Джеймсом Хедом запропонували третю версію формування жолобів. Учені вивчали фотографії кратера діаметром 10,5 кілометрів, який знаходиться усередині величезного Кратера Ньютона, і прийшли до висновку, що в період від 10 до 20 мільйонів років назад поверхня кратера була покрита льодовиком, при таненні якого і утворилися жолоби.

Фахівці припустили, що у минулому орбіта Марса і нахил його осі змінювалися, що спричинило зміну клімату. Це у свою чергу привело до того, що зменшилася інтенсивність заледеніння, і лід сублімувався або випаровувався, а присутні в ньому частинки скельних порід скупчувалися в кратері. Саме цей осад і був помічений вченими на знімках.

Необхідно відзначити, що існування води на Марсі було доведене вже давно - в 2002 році орбітальний апарат MarsOdyssey виявив під поверхнею Червоної планети скупчення води, повідомляє Лента.ru.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі виявлені ознаки існування льодовиків (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути