вівторок, 22 січня 2013 09:34

На Марсі виявили сліди старовинної гідросистеми

На Марсі зроблено відразу два важливих відкриття, що свідчать про наявність на планеті в минулому розвиненою гідросистеми, яка могла призвести до зародження життя.

Перше відкриття зроблене Європейським космічним агентством (ESA) за допомогою штучного супутника планети Mars Express Orbiter. Цей апарат провів стереозйомки з високим дозволом долини Релл - ділянки нагір'я Земля Прометея, де раніше були зафіксовані схожі на канали структури. Знімки підтвердили, що це висохле русло річки з притоками, яка збирала дощову воду і несла її близько 1500 км у гігантський басейн рівнини Еллада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марсохід Curiosity сьогодні вирушить у першу подорож Марсом

Передбачається, що русло, яке сягало 7 км в ширину і 300 м в глибину, було пророблено водою в Гесперійську марсіанську геологічну еру, яка завершилася від 3,5 до 1,8 мільярда років тому. Довкола русла виявили також безліч структур, характерних для проходження бруду і льоду. На думку дослідників, вони утворилися вже в наступну за гесперійською амазонійскую еру, яка, згідно археологам, продовжується до цих пір.

Інше відкриття зробило Національне аерокосмічне агентство США (NASA) по знімках, отриманих орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter. Спектроскопічна зйомка виявила на дні кратера Маклафлін 2,2 км глибиною і 92 км діаметром ознаки відкладень карбонатів і глинистих мінералів, характерних для дна водойм. Знахідка з високою ймовірністю вказує на те, що в далекому минулому кратер був наповнений водою.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі виявили сліди старовинної гідросистеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути