пʼятниця, 11 березня 2016 11:12

На магістратуру можна буде вступати за результатами ЗНО

На магістратуру можна буде вступати за результатами ЗНО
фото: Gazeta.ua

Цьогоріч вступ на магістратуру до вищих навчальних закладів із "правознавства" відбуватиметься за результатами ЗНО. Про це Gazeta.ua повідомила Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки.

"Цього року вузи добровільно виявили бажання проводити вступ за результатами ЗНО, адже було багато скарг на непрозорість вступу. Також два міжнародні проекти USAID та OBSE виявили бажання співпрацювати у сфері підвищення юридичної освіти в Україні", - каже Інна Совсун.

За її словами, розроблено проект стандарту ЗНО. Його запропонували університетам.

"Це вступ до магістратури на основі єдиного іспиту. Жоден університет не зобов'язують до переходу на нову систему вступу до магістратури. Нині вже десять університетів долучились до проекту, у деяких вишах таке рішення прийняли окремі факультети, а не університет в цілому. Також, нещодавно проректор КНУ ім. Т. Шевченка повідомив про своє рішення долучитись до проекту", - каже вона.

Важко уніфікувати іспити в магістратуру через великий перелік бакалаврських програм. Є досить вузькі спеціальності, для кожної з них неможливо створити уніфікацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документи на вступ до вузу прийматимуть лише через інтернет

"На таких спеціальностях як "медицина" та "право", очевидно, є доцільним введення єдиних тестів. За кордоном це називається регульовані професії. На спеціальності "право" немає великої варіативності змістових програм. Усі мають вивчити законодавство України, тому для них можна розробити єдину програму ЗНО. Але, наприклад, на "історії" може бути кафедра медієвістики з хорошими фахівцями, а в більшому вузі може бути спеціалізація саме на історії двадцятого сторіччя. Створювати єдине тестування для них недоцільно. Позиція щодо впровадження таких тестів на усіх спеціальностях порушуватиме принцип автономії та уніфікації навчальних програм", - каже Інна Совсун.

Нині йде розробка тестових завдання та апробація їх рівня розуміння для студентів. Лише після цього ці тести складатимуть абітурієнти при вступі.

Нагадаємо, 80 відсотків українських випускників вступають до вишів.

Зараз ви читаєте новину «На магістратуру можна буде вступати за результатами ЗНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути