субота, 12 вересня 2020 11:06

На Львіщини виявили поселення, давніше за трипільську культуру

На Львіщини виявили поселення, давніше за трипільську культуру
Біля Трускавця на Львівщині археологи досліджують поселення, якому більше 7 тис. років. Фото: Рятівна археологічна служба

Поблизу Трускавця на Львівщині археологи досліджують поселення лінійно-стрічкової кераміки — пам'ятку, якій більше, аніж 7 тис років.

Про це повідомляє науково-дослідницький центр "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України.

Археологи знайшли пам'ятку під час дослідження ділянки, що відвели під будівництво. У давнину тут було поселення представників культури лінійно-стрічкової кераміки.

За два тижні досліджень науковці розкрили кілька об'єктів. Розмір найбільшої споруди сягав 23 на 8 м. Це - характерний для цієї культури "довгий дім", що мав прямокутну форму і був збудований у вигляді опорно-стовпової конструкції, повідомили археологи.

"Припускаємо, що це було невелике поселення, можливо, тимчасова стоянка на декілька десятків людей. Вона одна з небагатьох, які були виявлені на Прикарпатті. Люди, які тут жили, мандрували на великі відстані, можливо, перейшли Карпати. Ми знайшли відщепу з обсидіану, який потрапляв до нас зі Словаччини і Угорщини", — розповів керівник досліджень співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв.

Основні знахідки — з кременю. Серед артефактів — серпи, тесло, заготовки ножів, фрагменти горщиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мангал і ножі - знайшли стоянку первісних людей

Культура лінійно-стрічкової кераміки — одна з найдавніших на території України, представники якої почали освоювати землеробство та скотарство. Свою назву вона отримала через специфіку орнаментування кераміки.

У Варшаві, на місці будівництва нового бассейну, виявили поселення, якому 3 тис. років. У ньому проживали представники лужицької археологічної культури.

Зараз ви читаєте новину «На Львіщини виявили поселення, давніше за трипільську культуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути