середа, 06 липня 2011 16:09

На Купала лікують хворих і купаються голяка
13

Фото: Фото: liveinternet.ru

Сьогодні вночі, з 6 на 7 липня, відзначається день Івана Купала - язичницьке свято всіх закоханих.

Головним образом свята є Купало - бог молодості, шлюбу і краси. Щоб задобрити Купайла українці мають гучно святкувати, купатися голяка й приділяти особливу увагу амурним справам.

Напередодні свята дівчата, а за ними й діти, ходили на луки, поля, по гаях,  збирати яскраві квіти та духмяне зілля на купальські вінки.

З настанням темряви запалюють велике багаття. Навколо нього водять хороводи, співають пісень, а набавившись, зі сміхом і жартом спалюють купальське деревце і солом'яне опудало - Марену і Купайла.

Якщо перестрибнути через купальський вогонь - можна очиститись від нажитих за рік гріхів. Стрибають зазвичай парами, хлопець з дівчиною, взявшись за руки. Якщо руки не відпустять – бути їм в парі.

Існує повір'я, що охоронити себе і своє господарство можна лише в купальську ніч – тоді буде добре весь майбутній рік. Для того, наприклад, в давнину крізь купальський вогонь проганяли худобу – "щоб відьми не відібрали молоко та мор не чіплявся".

Ще в купальську ніч лікують хворих. Для того, щоб людина одужала, варто спалити її сорочку - щоб разом з одежиною згоріла хвороба.

Вважається, що саме в цей день усі природні сили наділяються цілющими та магічними властивостями, природа знаходиться у розквіті своїх сил, тож навіть дерева й квіти на Купала розмовляють.

А ще на Купала дівчата можуть довідатись про те, коли вийдуть заміж. Для того є кілька ворожінь. Купальський вінок із запаленою свічкою пускають на воду. Якщо він пливе рівно й свічка не згасала – це знак, що дівка скоро піде заміж, якщо крутиться на місці – ще дівуватиме.

Подекуди дівчата пускають у воду два вінки: один загадують на себе, а другий на коханого. Якщо вінки сходились у воді – значить бути їм у парі. Можна ворожити й так: кинути вінки на дерева. Чий зачепиться – та дівчина незабаром вийде заміж.

Цього ж дня збирали 12 трав , серед яких обов'язково були чортополох і папороть, і клали під подушку зі словами "Суджений-ряджений, прийди в мій сад погуляти!".

Найбільші ж відчайдухи йдуть шукати квітку папороті. За легендами, тим, хто її знайде, квітка дасть щастя, мудрість, заможність, вдачу та вміння розуміти мову природи. Українці наділяють квітку ще й здатністю відшукувати скарби.

Зараз ви читаєте новину «На Купала лікують хворих і купаються голяка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути