вівторок, 16 серпня 2011 12:23

На Йосафатовій долині зцілюють очі та ноги
10

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

Близько десяти тисяч вірян з усієї України пройшли хресним ходом до Йосафатової долини. Це за 6 км від Голинченець Шаргородського району Вінниччини. До села під'їхало 170 автобусів та понад триста автівок.

На долину приходять помолитися за рідних, попросити у Бога здоров'я для них. Розповідають про численні зцілення хворих від цілющої води у криничках долини.

"З Хмельниччини в сім'ї родилося дитя. Лікарі поставили страшний діагноз, з яким воно не виживе. Операція вплинула на ніжки. Мати щомісяця наймала машину і їхала на долину купати дитя протягом трьох років. І дитина повністю одужала" - переповідає секретар сільради Голинченців Руслана Вітюк.

Сільський голова Голинченців 35-річний Юрій Олійник каже, торік одеситка з милиць стала на ноги.

"Вмивалася водою з криниці, мочила ноги. Геть ночувала у долині, а на ранок встала і пішла своїми ногами. Ті милиці залишила у долині. Зараз вони на складі в послушника Миколая, який два роки живе у вагончику на долині. За це ікони передала" - розповідає Олійник.

Йосафатова долина входить у число святинь Української Православної церкви. Хресні ходи організовують щороку ушосте. На долині встановлені більше десяти тисяч хрестів. Цьогоріч закопали більше тисячі. Їх привозять паломники з України та з сусідньої Молдови, Росії та Білорусі. Так вони засвідчують свою віру.

"15 серпня 1923 року пастух Яків Мисик пас корову. Його 12-річна онука Харитинка над криницею побачила явлення Богородиці. Про це розказала діду. Матір Божа вже піднімалася у небо і сказала йому: "Христа славте! Хрести ставте". Відтоді на цьому місці встановлюють хрести" - переповідає вірянка Галина Комар з райцентру Бар, що на Вінниччині.

Після хресного ходу Митрополіт Вінницький і Могилів-Поділський Симеон розпочав Літургію. Тоді всі пішли на обід для вірян. Його приготували місцеві прихожани з навколишніх сіл. Пригощали борщем, кашею, рагу, картоплею з проквашеними огірками. На десерт давали кавуни.

У долині хочуть збудувати храм. Поряд добудовують купальню. Її звели на місці явлення Богородиці і з того місця потекла вода у вигляді чотирьох струмочків, як хрест.

"Тоннами воду беруть з навколишніх сіл. Варять з неї їсти. Одну дитину гастрит не полишав. Мати стала варити їсти на цій воді, враз забули про цю хворобу", - каже сільський голова.

По обіді паломники роз'їхалися. На великому хресті біля похідної церкви вішали натільні хрестики.

Зараз ви читаєте новину «На Йосафатовій долині зцілюють очі та ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути