Ексклюзиви
понеділок, 02 грудня 2013 05:00

На євромайдан у Варшаві прийшли поляки, білоруси та німці
24

Учора у Варшаві відбувся наймасовіший мітинг серед тих, що кожного дня (крім суботи) проходив минулого тижня перед Посольством України у Варшаві. На ньому були присутні переважно українці, але також - поляки, білоруси, німці.

Виступаючі висловлювали своє обурення розгоном студентів Євромайдану, яке сталося уночі 30 листопада. Закликали до невідкладних і ефективних дій, не розпорошуючи енергію майданів, на яких зібралися тисячі українців.

– Вимагаємо покарання винних у київських злочинах, виконавців цих злочинів, а також — замовників! - говорить один з мітингуючих. — Закликаємо європейські еліти застосовувати до цього режиму не тільки методи пряника, тому що ці методи не розуміють у Києві, - додає чоловік.

На мітингу були присутні численні гості. Мітингуючі тепло зустріли Адама Міхніка, 67 років, головного редактора "Ґазети Виборчої".

– Сьогодні увесь світ дивиться на Київ з надією, переживаннями, та з великим захопленням українським суспільством, яке заявило про себе своїм автентичним голосом - сказав Міхнік. - Ми у Польщі маємо таке прислів'я: "Монастир живе довше, ніж пріор". Україна живе довше, ніж Янукович. Певним є те, що українське суспільство хоче жити у вільній, чесній державі. А у Євросоюзі українці бачить те, що й ми, поляки там бачимо - якір свободи і демократії, - додав редактор. - Я переконаний, що ця українська мрія збудеться. Не можу сказати цього вашою чудовою українською мовою — скажу по-польськи, і хотів би, щоб мої слова почули мої українські друзі на київському Майдані. Нехай вам доля сприяє! Нехай вам Бог дає сил! Нехай живе вільна, демократична, справедлива Україна у Євросоюзі!

Після промови демонстранти довго скандували "Дя-ку-є-мо!".

До мітингуючих вийшов Посол України у Польщі Маркіян Мальський, 59 років.

– Дякую за те, що ви тут збираєтеся вже пару днів, - сказав Посол. - Я тільки що із Міністерства Закордонних Справ Польщі, з яким ми перебуваємо у постійному контакті і працюємо кожен день. Я не перестаю повторювати, що такого потужного лоббіста, такого доброго партнера, як Польща у наближенні до підписання України Угоди про асоціацію, ніякої іншої країни ми не мали. Тому сьогодні у МЗС Польщі я висловив свій жаль, своє обурення і перепросив за те, що під час цього побиття постраждали два громадянина Польщі, - розповів Маркіян Мальський. - Сьогодні вранці я зробив спеціальну заяву для української преси. Я чітко сказав, що, якщо ми робимо європейську політику, навіть коли ми пригальмовуємо в темпі підписання цієї Угоди - побиття, використання сили немає нічого спільного з Європейськими нормальними, демократичними цінностями. Використовувати силу проти своєї молоді, це означає воювати із своїм майбутнім.

– Браво! - підтримали оплесками дипломата присутні.

- Сьогодні ситуація є дуже напруженою, - продовжує Посол. - Сьогодні багато людей використовують своє право мирним шляхом захистити Закон України "Про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики", де чітко записано: "Ми йдемо до Європейського Союзу". Кожна дорога і кожен успіх мусять мати за собою або важку працю, а часом — біль, а часом і кров. Сьогоднішні події в Україні будуть певним новим відліком стосунків у нашому суспільстві. Я думаю, що сьогодні дуже багато буде переоцінено. Єдине побоювання, єдине бажання полягає в тому, щоби ні в який спосіб, і ніякими провокаціями не спровокувати криваве протистоянні у Києві. Сьогодні майбутнє України вирішується не політиками. Вийшли ж молоді люди - без політиків. Мабуть, символічним було те, що партійні прапори просили забрати, політичних лідерів — навіть у моєму рідному Львові — просили зійти зі сцени. Сьогодні не політична боротьба є головною — сьогодні кожен бореться за своє право бути вільним, за право вільно говорити і за право жити у тих умовах, у яких він вважає за потрібне. Ми всі вважаємо такими умовами стандарти європейського життя.

– Дя-ку-є-мо! - скандують українці і аплодують Маркіяну Мальському.

Мітинг триває. Слово беруть представники польської і української громади. Між виступами ведучі зачитують з планшетів і мобільних телефонів найсвіжіші новини з Києва.

Час від час мітингуючі скандують "Київ — Варшава — спільна справа!", "Янукович — геть!", "Разом — і до кінця!", "За Україну!", "Банду — геть!", "Слава Україні — Героям Слава!".

Ведучі закликали усіх, хто може поїхати на Київ для того, щоби підтримати людей на Майдані. Під час проходження мітингу деякі машини, що проїжджали поруч із Посольством, сигналили на знак підтримки. Перериваючи виступаючих, українці миттєво відповідали водіям гучними вигуками подяки та махали руками. Сьогодні о 18-ій українці Варшави також збиратимуться біля Посольства, щоби підтримувати київський Майдан.

Зараз ви читаєте новину «На євромайдан у Варшаві прийшли поляки, білоруси та німці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути