пʼятниця, 01 червня 2012 17:25

На Дніпропетровщині пенсіонер тримає 43 собаки
6

Фото: Фото: Олена Гордієва

78-річний Віктор Богданович Бітнер з райцентру Покровське Дніпропетровської області тримає власний міні-притулок для тварин. Зараз утримує там 43 собаки.

Бітнер живе на окраїні селища в приватному будинку. Дружина пішла від нього кілька років тому, зараз живе з його знайомим. Хата огороджене шифером, за ним чується гавкіт собак. На паркані прибитий аркуш паперу з роздрукованим текстом "Собак через паркан не кидати!!!".

Віктор Богданович відкриває металеві ворота. Пояснює, що часом їх добрі люди перекидають через паркан, але на них накидаються великі собаки й ранять. Тому мусив почепити оголошення. Назустріч з-під воріт кидаються дві дорослі собаки й кілька цуценят.

"Не бійтеся, ці не вкусять", – каже господар.

Двір поділено загорожами на декілька частин. У всіх бігають собаки.

"Кожен ранок беру свою стареньку "Таврію" і їду на трасу, збираю збитих собак, – розказує чоловік. – Тут гонщиків вистачає. Бо ж траса йде з Донецька на Дніпропетровськ. Донецькі часто лихачать. Буває, женуться, аж дороги не бачать. Ну і місцеві, як нап'ються. На днях сам бачив, як молодик з сусідньої вулиці хотів їжака задушити. Тварина тікає, а він аж на обочину заїхав, тільки б його переїхати. Їжак втік. Я тоді їхав машиною, став, думав уб'ю за таке... Що тобі та тварина зробила?".

Віктор Богданович веде показувати собак.

"Почав я цю справу у 80-х роках, - пригадує чоловік. - Тоді робив кіномеханіком. Віз у сусіднє село кіно. На дорозі переді мною машина переїхала собаку. Він так плакав і кричав, як людина. Мені стало так його шкода. Підібрав, відвіз собаку додому. У нього були зламані тазові кістки. То ж який біль... Перев'язав собаку, вколов знеболювального і лишив у себе. Так з тих пор і збираю поранених собак, кого вдається прилаштувати, а решта так і живуть зі мною".

Бітнер показує на собачу буду – там лежить невелика чорна собака Жанна, біля неї вовтузяться крихітні цуценята.

"У лютому, як морози були, до мене прибігли троє жінок із сусідньої вулиці. Просили допомогти – бо троє собак упали у криницю. Чи то самі впали, чи може хто вкинув – хто його знає...Добу там сиділи, плакали. Люди спати не могли, подушками вуха закривали, щоб не чути, як собаки замерзають. Я прикріпив до стільниці троса й опустив у криницю. Так і підняв усіх трьох. Машину свою прогрів, привіз додому. Назвав – Жанна, Лялечка і Умка", - пригадав чоловік.

Поруч з Жанною бігає старий рудий облізлий собака на кличку Банан. Йому вже 22 роки.

Найзліші собаки у дворі – Малюк, Кнопочка і Віка. Сидять в окремій загорожі. Улюблениця Віктора Богданович – собака Крапелька. Невеличка, білява, з темними плямами. Її він бере на руки. Показує через огорожу.

"Сусіду в мішку кинули. Хтось запхав собаку в мішок, вдарив молотком по голові. А сусід знайшов. Ну знає, що тут по собаках я. Тож і приніс мені її. Ми гематому Крапельці вилікували. Вона зі мною в хаті зо три місяці жила, як домашній кіт. Ну ще Раджа може вкусити, але він у сараї закритий. Пішли, покажу", – відчиняє двері сараю Бітнер.

Усередені на ганчірках сидить геть голий собака – шерсті на ньому немає. Трохи чорної шерсті залишилося біля щелепи й на лапах.

"Від старості й хвороби вся шерсть випала. Я його мазями мащу, але пока не помагає". – каже Бітнер.

У сараї на полиці показує власну труну.

"В кінці 80-х років захворів на рак легенів. Але вилікували, – сміється чоловік. – Я, щоб нікого не турбувати, сам зробив собі труну. Кажуть, що не можна труну вдома тримати, в мене вона більше 20 років стоїть. І нічого. Дітей у мене нема. Жінка пішла. Є родичі, але далекі. Я другу наперед пам'ятника замовив, заплатив. Боюся когось обтяжувати. А племіннику сказав, щоб ніяких поминок, як помру, за мною не влаштовували".

Бітнер запрошує до хати. У коридорі на столику лежать 10 буханців хліба – це на завтра собакам. Стільки хліба Віктор Богданович купує щодня. Бере на місцевій колгоспній пекарні по 3 гривні, на ринку хліб коштує від 5 гривень.

"Тільки на хліб для собак йде у місяць 900 гривень, – підраховує чоловік. – Ще десь 700 гривень витрачаю на кістки, шкурки, легені – відходи. Літом крупи купляю. Беру ячмінь і кукурудзу. Собакам варю супи на кістках з крупами й кришу хліб. Отак і живуть".

На хліб він витрачає усю свою пенсію – 900 гривень.

"Я отримую пенсію й по людях майструю, – розказує чоловік. – Кличуть, коли водопровід зробити, коли опалення. Я йду, не відмовляю. Бо собак годувати треба".

Віктор Богданович зізнається, що найбільше боїться, що зляже. Показує ліки, котрі приймає, аби попередити інсульт.

"Дуже боюся, що буду лежати, сам повільно вмирати й собаки будуть коло мене з голоду помирати. Вони ж нікому не треба. Дуже мрію, може знайшлась би де жіночка мого віку, щоб разом доживати. Тільки щоб собак любила. Я б її й хату лишив би, і своїх собачок", - додав чоловік.

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині пенсіонер тримає 43 собаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути