вівторок, 11 вересня 2012 09:58

На День усічення голови Іоана Хрестителя не можна варити борщ

На День усічення голови Іоана Хрестителя не можна варити борщ
Сцена смерті Іоана Предтечі була неодноразово зображена художниками. Фото: pravoslavie.ru

11-го вересня православні та греко-католики відзначають свято Усічення Голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана (у народі - Головосіка). Святий Іоан Хреститель (Передвісник) або "посланець" Христа, який передбачив його прихід, утворює сполучну ланку між Старим і Новим Заповітами; він останній у ряді старозавітних пророків і перший святий Нового Заповіту, в якому розповідається його історія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські вчені дослідять благодатний вогонь у Єрусалимі

В Євангелії від Марка детально розповідається про страшну мученицьку смерть Іоана Предтечі – попередника Ісуса Христа. Цар Ірод, у часи якого жили Іоан Хреститель та Ісус Христос, покохав дружину свого брата Пилипа і одружився з нею. Ірод боявся Іоана, бо бачив у ньому людину праведну і святу, у багатьох випадках він його слухався. Іоан відверто говорив йому, що він здійснив ганебний вчинок, пов'язавши своє життя з дружиною брата. Ці докори не дуже подобалися Іроду. Такі відверті й сміливі слова не подобалися і Іродіаді, колишній дружині Пилипа, яка хотіла вбити Іоана. І ось врешті така нагода з'явилася. У день народження Ірода запросили багато гостей, вони співали й танцювали. Особливо захопив царя танець дочки Іродіаді, захопив настільки, що за насолоду, яку вона йому подарувала, він пообіцяв їй все, що вона попросить. Дівчина, порадившись з матір'ю, попросила у царя голову Іоана Хрестителя на блюді. Ірод не відмовив, і голова Іоана була принесена. Так розповідається у біблійному переказі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києво-Печерську Лавру привезуть частину Хреста Господнього

Цього дня люди дотримуються суворого посту. Не можна нічого різати, що нагадує собою голову. Взагалі вважається, що цього дня не варто брати у руки гострі речі: ніж, сокиру, пилку. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть святого.  У народі кажуть, що якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров.

На Усічення не радили їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю, а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого. Відтак, не можна їсти й будь-що на блюді – на ньому лежала голова Іоана Предтечі. Цього дня не варили борщу, це був єдиний день, коли гріх їсти борщ. Картоплю варили в "мундирах", гарбузи пекли, хліб відламували руками. Їли тільки пісні страви або й зовсім не їли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Івана Хрестителя і Купалу шанують разом

Заборонялось також співати й танцювати. Ті, хто мучився головними болями саме цього дня просили про зцілення. Цього дня також у лісі збирали лікарські коріння.

Зараз ви читаєте новину «На День усічення голови Іоана Хрестителя не можна варити борщ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути