Сьогодні о 12.35 в Черкаському Парку 50-річчя людно. На дитячому майданчику стоїть сцена. Ведуча Валентина Захарченко запрошує всіх відвідувачів до танців. Із колонок лунають українські пісні. Тут відбувається масове святкування Масляної. Два чоловіки везуть візками дрова до місця спалення опудала.
"Вези ще! Треба, щоб багато вогню було. Люди ж люблять вогонь", - каже 75-річний чоловік до свого колеги. Називається Федосійовичем.
Неподалік стоїть дерев'яний стовп, на якому висять мішечки з подарунками.
Ведуча зі сцени запрошує всіх покататися на Масляному возі. Вартість з однієї особи – 15 гривень.
Біля сцени облаштували місце, де місцевий кухар Андрій Крижанівський проводить майстер-клас із приготування вареників. Із натовпу виходить Віра Дибець зі своєю подругою Анастасією Лисун, 55 років. Обоє закочують рукава, миють руки і стають до столу. Андрій розкочує тісто, жінки швидко зліплюють вареник за вареником. Начиняють сиром.
"В тому році були млинці, а в цьому вареники, - каже Андрій. - І це дуже правильно, тому що українська традиція – це варити цілий тиждень вареники. З чим тільки можна, але в першу чергу з сиром. Тісто зроблене на кефірі з домашніми яйцями. Також придбав сюди і домашній сир. Сьогодні ми ліпимо також з картоплею, з грибами. Плануємо зробити 300 порцій".
Неподалік від сцени облаштовують місце для видачі безкоштовної пшоняної каші. За 5 хвилин стоїть черга з 50 чоловік.
"А в останній палатці і горілку наливають! – здивовано каже жінка до колег. – Минулого року такого не було, а в цьому – пожалуйста. По 15, по 13, по 9,5 (гривень – авт.)".
"Ох і смачно, - втираючись, каже Віра Олександрівна. – Я гарна хазяйка, але тут каша смачніша! А секрет в тому, що зварена на свіжому повітрі".
Коментарі
4