середа, 01 липня 2009 17:14

МВФ випустить облігації на суму $150 млн для нужденних країн

МВФ випустить облігації на суму $150 млн для нужденних країн

Міжнародний валютний фонд схвалить випуск облігацій на суму 150 мільярдів доларів вперше в своїй історії. Голосування з цього питання відбудеться 1 липня.

Випуск облігацій МВФ призначений для того, щоб забезпечити фінансовою підтримкою країни, які більше інших постраждали через світову кредитну кризу. Це Ісландія, Пакистан, Латвія, Угорщина, Україна та інші, зобов"язання яких були істотно вищі, ніж ліквідні активи.

У результаті держави, що розвиваються, зокрема країни Східної Європи, були вимушені звернутися за допомогою до міжнародних інститутів, наприклад, до МВФ.

Проте якщо спочатку МВФ охоче роздавав кредити, останнім часом отримати кредит від фонду стало практично неможливо. Замість цього МВФ дає тепер гроші лише тим державам, які готові виконати його умови і піти на істотне скорочення бюджетних витрат.

Минулого року багато східноєвропейських країн знаходилися на межі дефолту, і МВФ був вимушений надати цим державам фінансову підтримку, щоб запобігти банкрутству. У результаті Угорщина і Латвія, економіки яких повинні скоротитися цього року на 6% і 18% відповідно, сподівалися отримати кредитні гроші, не дивлячись на величезний дефіцит бюджету.

Після незначного поліпшення ситуації МВФ припинив виділення траншей Латвії, оскільки парламент країни не зміг схвалити заходи зі скорочення бюджету. Латвійський сейм вже ухвалив рішення урізати витрати на соціальну допомогу, але фонд не упевнений, що цього вистачить, аби скоротити бюджет країни.

Також Міжнародний валютний фонд припинив кредитний транш Сербії унаслідок "дуже великого дефіциту державного сектора економіки" і нагадав Угорщині про необхідність скоротити дефіцит бюджету наступного року.

У квітні лідери країн G20 домовилися надати МВФ 750 мільярдів доларів. Японія вже виділила інституту 100 мільярдів доларів, а в червні аналогічну обіцянку зробили США.

Декілька великих держав також виявили бажання вкластися в зобов"язання МВФ, зокрема, Бразилія, Китай і Росія. Можливість купівлі паперів МВФ розглядає також Індія.

Облігації МВФ, ймовірно, не торгуватимуться на відкритому ринку, а обмінюватимуться між урядами і центральними банками різних країн.

Деталі емісії, такі, як процентні ставки за облігаціями і в якій валюті будуть номіновані ці папери, поки не роз"яснюються. Між тим Китай пропонує МВФ розпочати активну емісію своєї квазівалюти СДР (Special Drawing Rights). Це пов"язано з тим, що влада КНР незадоволена нестабільністю долара США і хоче захиститись від пов"язаних з ним ризиків, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «МВФ випустить облігації на суму $150 млн для нужденних країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути