пʼятниця, 20 листопада 2020 16:02

МВФ не дає транш: чим це загрожує економіці та українцям

МВФ не дає транш: чим це загрожує економіці та українцям
Гліб Вишлінський: щоб отримати транш, українська влада має показати чітку дорожню карту вирішення проблемних питань. Фото: Reuters

Є 3 основні проблеми, які зараз стали причиною заморозки співпраці України та Міжнародного валютного фонду. Тож до кінця року ми не отримаємо транш.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, 45 років.

"Перше - питання відновлення відповідальності за незаконне збагачення та контроль електронного декларування. У цьому контексті дуже важливо взагалі унеможливити ухвалення Конституційним судом подальших рішень, які могли б підривати вже виконані зобов'язання перед Фондом. На розгляді у вищій інстанції є низка подань, які можуть призвести до погіршення вже наявної ситуації. Наприклад, перегляд закону про Фонд гарантування вкладів, подання щодо законності утворення Актикорупційного суду.

2-га проблема у співпраці з МВФ - прийняття бюджету на 2021 рік. Він завеликий, становить близько 6 відсотків від загального ВВП держави. Цього року є ризик втратити деякі доходи, що зі свого боку може ще збільшити дефіцит скарбниці. Тож уряду варто зменшити бюджет до підйомних параметрів.

3-й момент - незалежність Національного банку Українки та збереження механізмів прийняття рішень в НБУ згідно з законом 2015 року в межах програми співпраці з МВФ.

Щоб отримати транш, українська влада має показати чітку дорожню карту вирішення цих питань. Наприклад, продемонструвати план розв'язання конституційної кризи, напрацювати конкретні законопроєкти, які підтримає парламент", - пояснює Гліб Вишлінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці довіряють долару та коли вважатимуть надійною гривню: думки експертів

За його словами, навіть якщо вже сьогодні почнемо працювати над цими болючими точками, не зможемо отримати транш до кінця року.

"У кращому разі можемо розраховувати на приїзд нової місії МВФ. Якщо її оцінки будуть схвальні, є шанс отримати транш у січні. Це найоптимістичніший варіант.

Без допомоги західних фінансових партнерів Україна не зможе профінансувати дефіцит бюджету. У такому разі будемо змушені відмовитись від якихось витрат. Фактично грошей вистачить тільки на захищені статті. Мова про зарплати, пільги, пенсійний фонд, медицину. На інші сфери коштів бракуватиме", - додає економіст.

Виконавча рада Фонду 9 червня 2020 року затвердила програму кредитування stand-by для України, яка передбачає фінансування розміром $5 млрд терміном на 18 місяців. 1-й транш сумою $2,1 млрд ми отримали одразу. Для наступних виплат Україна має виконати умови МВФ щодо проведення реформ та реалізації цілей укладеного Меморандуму. Цьогоріч мали отримати ще 2 транші від МВФ по $700 млн, а також €600 млн допомоги від Євросоюзу і $350 млн від Світового банку. Проте зараз МВФ заморозив співпрацю.

Зараз ви читаєте новину «МВФ не дає транш: чим це загрожує економіці та українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути