четвер, 02 липня 2009 16:23

МВФ дає Білорусі на $1 млрд більше

МВФ дає Білорусі на $1 млрд більше

Білорусь отримала більше 600 млн доларів другого траншу кредиту МВФ на 3,5 млрд, повідомив представник Нацбанку Михайло Журавович.

В понеділок МВФ схвалив збільшення кредиту Білорусі до 3,5 млрд з 2,5 млрд доларів. Перший транш кредиту на 788 млн Білорусь отримала на початку року, розмір другого траншу - 679 млн доларів.

"Основна сума вже прийшла. Вони йдуть не з одного джерела, але більше 600 млн вже надійшли ", - цитує Журавовича Reuters.

Збільшивши розмір позики для Білорусі, МВФ рекомендував Мінську збалансований бюджет в 2009 році, не дивлячись на скорочення надходжень, економічні реформи, жорстку грошово-кредитну політику, гнучкіший валютний курс і розширення валютного коридору.

Минулого тижня Мінськ розширив коридор обмінного курсу білоруського рубля до +/- 10% з колишніх +/- 5% - до задоволення МВФ, який чекає від цього кроку поліпшення стану поточного рахунку і валютних резервів країни.

Програма допомоги МВФ вимагає від білоруської влади ослабити тиск держави на економіку, і навіть заснувати "агентство з приватизації", внести законодавчі зміни, щоб підвищити незалежність центрального банку, зменшити контроль над цінами і заробітною платою.

Отримати гроші у МВФ Олександру Лукашенко вдалося після того, як він не знайшов їх в Москві. Восени 2008 року Москва погодилась видати Мінську 2 млрд доларів. З цієї суми Росія встигла видати Мінську 1,5 млрд, а останнє запропонувала узяти в рублях.

Це прохання супроводжувалося скандалом: білоруська влада відмовились брати кредит на 500 млн доларів в рублях на тій підставі, що Білорусі потрібно обидва кредити (і рублевий, і доларовий).

За цим послідувала заява російського міністра фінансів Олексія Кудріна про можливу неплатоспроможність білоруської економіки до кінця року, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «МВФ дає Білорусі на $1 млрд більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути