четвер, 04 серпня 2022 10:20

Можна захворіти втретє: коли чекати нової хвилі коронавірусу

В Україні почали спостерігати зростання захворюваності на COVID-19. Збільшення звернень українців фіксують у декількох регіонах. Але нова хвиля хвороби не повинна стати такою важкою, як були попередні. Завдяки тому, що під час попередного штаму вірусу Омікрону багато українців перехворіли, зараз матимуть не такий важкий перебіг. Лікарні не будуть заповнені. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Тарас Жиравецький, радник міського голови Львова з медичних питань.

В Україні не очікується повторення такої хвилі пандемії, які вже були, – говорить. – Практично половина українців перехворіли раз. І майже 50 з чимось відсотків – хворіли двічі. Це дорослі люди. Недуга оминула ще сім-вісім відсотків. Саме вони – в групі ризику, що у них може бути складніший перебіг. Пацієнти, які перехворіли, найчастіше не мають ускладнень.

Хворіють ті українці, багато з яких вимушено переїхали до країн Європи. Але вони у нашу статистику не потрапляють.

Автор: Facebook
  Тарас Жиравецький: "Новий штамп коронавірусу, ймовірно, вже потрапив в Україну. Він як Омікрон дуже швидко поширюється. За місяць можемо мати нову хвилю хвороби. Ймовірно, вона вже буде останньою для України, яка зможе створити навантаження на медичну систему"
Тарас Жиравецький: "Новий штамп коронавірусу, ймовірно, вже потрапив в Україну. Він як Омікрон дуже швидко поширюється. За місяць можемо мати нову хвилю хвороби. Ймовірно, вона вже буде останньою для України, яка зможе створити навантаження на медичну систему"

Новий штам коронавірусу ймовірно вже потрапив в Україну

На Буковині за місяць виявили вдвічі більше пацієнтів, ніж на початку літа. На Дніпропетровщині захворюваність зросла на 20 відсотків лише за останній тиждень. Що це означає?

Новий штам коронавірусу, ймовірно, вже потрапив в Україну. Він як Омікрон дуже швидко поширюється. За місяць можемо мати нову хвилю хвороби. Ймовірно, вона вже буде останньою для України, яка зможе створити навантаження на медичну систему.

Але велика кількість українців перехворіли. Багато захворіють ще, тому що новий штам, як і Омікрон, обдурює наш імунітет. І таким чином людина може захворіти навіть утретє. Але великого навантаження на лікарні ми не бачимо. Тому поки складної ситуації немає. І думаю її цього разу не буде. Система не буде перевантажена.

До появи Омікрону дуже мало людей хворіли повторно. Але він створив свої позитивні речі – одночасно за кілька місяців перехворіли багато людей. Протікав відносно легко, люди отримали природній імунітет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стабільність у світі закінчилася" – політолог про конфлікт навколо Тайваню

Яка ситуація за кордоном? Чи спостерігається там зростання захворюваності?

Багато пацієнтів зараз госпіталізують. Багато помирають. Єдине, що зараз про це менше інформують ЗМІ. Більша частина країн прийняла концепцію зняти маски. Але у деяких з них просять знаходитися у масках в громадському транспорті. Наприклад, Італія чи Австрія. Європейські країни та США зараз проводять вакцинацію третьої та четвертої дозами.

Багато українців перехворіли хоча б один раз. Коли хворіють удруге, в них немає критичних ускладнень

Що зараз відмінного у перебігу хвороби? На які симптоми звертати увагу?

Нічого відмінного немає. Але практично вона переноситься легше. Єдина відмінність зараз – багато українців перехворіли хоча б один раз. Кколи хворіють удруге, в них немає критичних ускладнень. З моїх пацієнтів вдруге на стаціонар ніхто не потрапив. Тобто новий штам зазвичай не потребує стаціонарного лікування. Може не зникати нюх у тих, хто хворіє вдруге.

Якщо людина хворіє вперше і вона в групі ризику – має астму, діабет, приймає якісь імуносупресивні препарати, – то у неї може бути важкий перебіг. Як і при попередніх штамах. Це найбільша група ризику.

Вже багато українців перехворіло і природній імунітет є стійкішим. Але для груп ризику вакцинація важлива

Лікарі переконують, що від нової хвилі восени врятує тільки щеплення. Чи рятуючи два щеплення?

Щеплення – важливе. Але зараз у наших умовах його не всюди легко виконати. Бо у нас військові дії. Друге питання – треба чітко розуміти, що щеплення не забезпечує незараження COVID-19. Маємо приклад президента США Джо Байдена. Він щеплений, але заразився вірусом. Щеплення його не вберегло, але він, ймовірно легше переніс хворобу.

Поки що щеплення рахується у світі як один з варіантів профілактики важкого перебігання хвороби. Але вже багато українців перехворіло і природній імунітет є стійкішим. Але для груп ризику вакцинація важлива. Їм варто щепитися.

Зараз реально зробити вакцину? Чи є вони в лікарнях? Наскільки зараз великий попит на вакцинацію?

Так, їх достатньо. Ті люди, які переживають, ще не хворіли, самостійно звертаються до сімейного лікаря та мають бажання провести вакцинацію. Але попиту критичного немає. Тому провести щеплення – це зараз не проблема.

У багатьох містах зараз бойові дії.

Там зараз людям буде не до вакцинації. Це буде важче, ніж в інших областях та містах.

В Україні зараз не повинна відбутися така потужна хвиля, як були минулі рази

Чи всюди зараз буде можливість доставити ліки, кисневі концентратори? Як тоді вирішувати питання з важкими пацієнтами?

Пацієнтів будуть доправляти в інші регіони. Їх ніхто там не лікуватиме. Бо той же кисень може вибухати. Кількість кисневих концентраторів зараз в Україні є достатньою. У нас не повинна відбутися така потужна хвиля, як були минулі рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни хотіли залякати українців, але лише поповнили лави ЗСУ– "Тайра" про вбивство в Оленівці

Окупанти часто ціляться у лікарні. Якщо буде великий наплив людей, як МОЗ може забезпечити лікування?

Думаю, будуть розгортатися польові госпіталі. Так само, як це було під час пандемії. Але тільки сім-вісім відсотків не хворіли коронавірусом. Тільки два-три матимуть важкий перебіг. Тому небагато людей потрапляють до лікарні і потребуватимуть кисню.

Можуть повернутися рекомендації у деяких регіонах по носінню масок і по великим зібранням в одному приміщенні

Є якісь прогнози, чи потрібно буде цього разу вводити карантин? Чи для цього доцільність?

Думаю, будуть певні обмеження. Але багато речей зараз і так відбуваються онлайн, бо є небезпека ракетних ударів. Тому скупчень людей вже менше. Можуть повернутися рекомендації у деяких регіонах по носінню масок і по великих зібраннях в одному приміщенні.

Як його забезпечити в умовах війни? Як бути зі сховищами?

Тут альтернатив немає. Можливо, буде рекомендація бути у сховищі у масках.

Зараз ви читаєте новину «Можна захворіти втретє: коли чекати нової хвилі коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути