Ексклюзиви
середа, 19 жовтня 2022 22:18

Спецтема: Війна Росії проти України

"Можливі блекаути цілих регіонів" – експерт про наслідки російського енергетичного тероризму

"Можливі блекаути цілих регіонів" – експерт про наслідки російського енергетичного тероризму
Вийти із ситуації з ТЕЦ та ТЕС можна за рахунок віялових відключень, але є глибша проблема, говорить Юрій Корольчук. Фото: www.lvivpost.net/

Росія цілеспрямовано почала бити по об'єктах енергетики, щоб примусити Україну сісти за стіл переговорів. Москва не повністю руйнує ТЕЦ і ТЕС, однак робить так, щоб ремонт там не припинявся. Однак найбільшою проблемою можуть стати удари Кремля по об'єктах атомних електростанцій. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Юрій Корольчук.

"Росія цілеспрямовано почала бити по об'єктах енергетики з харківської ТЕЦ-5. Путін тоді сказав, що це було попередження. Тепер росіяни почали масові удари по об'єктах енергетики. При чому, росіяни б'ють повторно за якийсь час по тих же самих ТЕЦ. І це погано", – говорить Корольчук.

Теплова електростанція та теплоелектроцентраль – це маневрена генерація, вони виробляють електроенергії більше або менше, залежно від потреб, пояснює експерт.

"У такий спосіб у нас виробляється 25 відсотків електроенергії. Проблеми, коли виходять з ладу такі маневрені потужності, немає. Ті цифри, які ми чули про 30 відсотків знищених ТЕЦ і ТЕС, – це не зовсім правда. Бо ці відсотки – це йдеться про встановлену потужність. І станції на повну потужність ніколи не працювали, максимум – на 40 відсотків. Більше половини вони не використовували. Росіяни завдали пошкоджень для близько 10 відсотків робочих потужностей. Це не так багато. Але проблема в тому, що ці об'єкти важливі для покриття піків та згладжування напруги. І питання можна вирішити за рахунок переведення на резервні лінії, оперативного ремонту і поступового відновлення роботи станцій. Але росіяни знають, по чому б'ють і створють ситуацію, коли ці кризи відключення повторюються. Ремонт доводиться проводити постійно", – каже Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генератори, пальники й повербанки: як пережити відключення світла у квартирі й будинку

Вийти із ситуації з ТЕЦ та ТЕС можна за рахунок віялових відключень, але є глибша проблема, додає експерт:

"Якщо проблеми почнуться із атомними електростанціями, то це значно гірше. Тому що вони виробляють до 60 відсотків електроенергії. Віяловими відключеннями не обійтися. Доведеться говорити про блекаут цілих регіонів. Росіяни знають, що можуть це зробити. Не варто їх недооцінювати".

Росія намагається змусити Україну сісти за стіл переговорів, вважає експерт.

"Ці удари створили негативний майданчик нестабільності, з яким ми входимо в опалювальний сезон. А система опалення також багато в чому залежить від електроенергії. Підключення тих же ТЕС і ТЕЦ – це також не прости процес. Брати додаткову електроенергію для цього з Європи немає звідки. І це також проблема. Єдиний захист – щоб ракети не влучали в об'єкти енергетики", – уточнює Корольчук.

У понеділок, 17 жовтня, під час масованих російських атак по Києву та інших регіонах військові збили щонайменше 11 ворожих безпілотників. У північних і центральних областях знищено дев'ять дронів-камікадзе Shahed-136. Вранці 17 жовтня в бік Києва летіло 28 ворожих дронів-камікадзе.

Сьогодні Дніпропетровщину вже двічі атакували російські окупанти. Удар знову припав по енергетичній інфраструктурі області в Кам'янському районі, повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Також у понеділок вранці росіяни завдали ракетного удару по Роменському району Сумщини. Удари були в об'єкти критичної інфраструктури.

Зараз ви читаєте новину «"Можливі блекаути цілих регіонів" – експерт про наслідки російського енергетичного тероризму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути