четвер, 28 листопада 2019 16:10

"Можемо вкласти гроші у розвідку" - США скоротять фінансування НАТО на користь України

"Можемо вкласти гроші у розвідку" - США скоротять фінансування НАТО на користь України
Микола Бєлєсков: можна вкласти американську допомогу у розвідку - купити нові захищені засоби стеження та зв'язку. Це матиме дуже позитивний ефект для Збройних сил. Фото: Кореспондент

США хочуть зменшити свій вклад у фінансування НАТО і віддати зекономлені гроші Україні та Грузії. Нам не варто розраховувати, що це буде велика сума.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

"Відбувається перерозподіл фінансового навантаження, що йде на утримання бюрократичних органів Північноатлантичного Альянсу. Це - десь $2,5 млрд.

Якщо Америка зменшиться свій вклад на 5 відсотків, як планують, з'явиться десь 50 млн. Якщо ці гроші ще й поділять між двома державами, отримаємо взагалі мало. Але і ці кошти можна використати ефективно. Не зможемо за цю суму закупити якесь важке озброєння, що змогло б переломити розподіл сил на фронті. Проте можна вкласти американську допомогу у розвідку - купити нові захищені засоби стеження та зв'язку. Це матиме дуже позитивний ефект для Збройних сил. Можливо навіть більший, ніж був від Джавелінів", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон відмовив Путіну щодо ракет НАТО

За його словами, Трамп вже неодноразово говорив, що Америка вимушена захищати Європу, яка не бажає за це платити.

"Є вірогідність, що ідея переглянути фінансування бюрократії НАТО належить саме керівникам Альянсу. Хочуть таким чином задобрити Трампа перед грудневим самітом. Проте основна претензія США полягає у тому, що європейці мало витрачають на свою оборону загалом. Норма - 2 відсотки від ВВП. Німеччина досягне цього показнику не у 2024 році, а у 2031. Тому Вашингтон буде продовжувати тиснути на Європу та НАТО, щоб ті більше піклувались про свою безпеку. У 2018 році Трамп прямо говорив, що Америка без Альянсу зможе почуватись у безпеці, проте не факт це працюватиме і зворотній бік", - додає Микола Бєлєсков.

Сполучені Штати планують скоротити фінансування Північноатлантичного альянсу в наступному році. Зараз Америка сплачує 22% до колективного бюджету організації. Хочуть зменшити до 16.

Казна Альянсу налічує $2,5 млрд. Вона відокремлена від національних оборонних бюджетів країн-членів, що є основним масивом коштів організації. Ці гроші витрачають на утримання штаб-квартири НАТО і деякі спільні військові операції.

Зараз ви читаєте новину «"Можемо вкласти гроші у розвідку" - США скоротять фінансування НАТО на користь України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути