вівторок, 19 березня 2019 16:16

"Може бути ефект вибухового голосування" - експерт про нові рейтинги кандидатів

"Може бути ефект вибухового голосування" - експерт про нові рейтинги кандидатів
Володимир Фесенко: Близько 10-15 відсотків виборців будуть визначатися зі своїми кандидатами у день виборів, або навіть на дільниці. Фото: Радіо Свобода

- Половина прихильників того чи іншого кандидата можуть передумати в останній момент. Він цього не застрахований абсолютно ніхто. В умовах гострої конкуренції та тотальної недовіри з боку суспільства до більшості представлених кандидатів можна очікувати будь-якої несподіванки, - говоритьGazeta.ua політолог Володимир Фесенко.

Соціологічна група "Рейтинг" оприлюднила нові президентські рейтинги. За ними Володимир Зеленський набирає майже 25%. На другому місці Юлія Тимошенко - 18,8%. За Порошенка готові голосувати 17,4%, за Бойка - 10,2% та за Гриценка - 9,4%.

- Але якщо порівнювати попередню соціологію групи "Рейтинг", можна побачити, що суттєво результати не змінилися, - пояснює Володимир Фесенко, - Кандидати у більшості своїй залишились при стабільних показниках. До голосування вони не зміняться. Це може статися тільки конкретно у момент волевиявлення. Наприклад, може бути ефект так званого вибухового голосування на користь того чи іншого кандидата. На парламентських виборах 2011 року така ситуація була з партією "Свобода". Щодо цьогорічних президентських перегонів схожий стан справ може бути у Анатолія Гриценка. Але українські вибори - дуже непередбачувана подія. Можемо прогнозувати результати, але все може змінитися за одну секунду. Проте суттєвих карколомних змін я не очікую.

Кожен шостий виборець не визначився, кого з кандидатів у президенти підтримуватиме. Про що це може свідчити? Чому за два тижні до виборів люди досі сумніваються?

- На словах ця цифра дійсно може звучати трохи вражаюче. Але це - абсолютно нормальна ситуація, яка була на усіх попередніх виборах президента України. Близько 10-15 відсотків виборців будуть визначатися зі своїми кандидатами у день виборів, або навіть на дільниці. Зараз пересічні громадяни ще не дуже переймаються подією виборів. Тож будуть остаточно приймати рішення конкретно у момент голосування.

Також цього року маємо рекордно велику кількість кандидатів. Це теж сприяє розсіюванню уваги електорату і люди вагаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ назвали 8 технічних кандидатів Тимошенко

Володимир Зеленський має стабільно найвищий рейтинг? Як можна це пояснити?

- Зеленський має такий високий відсоток підтримки через масову недовіру людей до тих, хто вже був у політиці. Багато хто, до таких кандидатів ставиться скептично. Саме вони і складають електоральне ядро Володимира Зеленського, яке тримається на бажанні протестного голосування. Його підтримують ті, хочуть кардинальних змін та фактичного перелому системи. Вони не вірять, що цей перелом зможе забезпечити хтось зі старої політичної гвардії. Для них Зеленський є новою людиною, від якої незрозуміло, що варто очікувати. Але він принаймні ще не встиг розчарувати людей. Його не звинувачують у сьогоднішніх проблемах держави. Для виборців Зеленського факт того, що він не є частиною діючої політичної системи, дуже важливий і саме він є основою протестного голосування за цього кандидата.

Чому рейтинг діючого президента понизився?

- Рейтинг Петра Олексійовича зараз перебуває у стані стагнації. Він не росте, навіть трохи просів. Порошенко пропустив вперед на другу сходинку Юлію Володимирівну. Основне пояснення такого застою - це нещодавній скандал навколо "Укроборонпрому" та розслідування, що опублікували журналісти "Bihus.info". Але президент тут зазнав незначних втрат. Порошенкові варто радіти, що він відбувся таким незначним відтоком виборців. Його рейтинг не впав кардинально, а просто завис. У нього не прибавляється прихильників, але й не відколюється цільовий електорат.

Як змінились українські виборці з моменту 2014? Можливо стали більш свідомими?

- Стосовно свідомості - покажуть результати. Але зміни порівняно з 2014 роком є. Український електорат став більш вимогливий та критичними до кандидатів на посаду президента. Перш за все це пов'язано з розчаруванням у діях нинішньої влади. Невиправданими очікуваннями, які суспільство покладало неї у 2014 році. Криза в економіці теж є додатковим моментом, на фоні якого люди перестають вірити в обіцянки будь-якого кандидата і починають ставитись до нього зі скепсисом. Розчарування спіткало усі політичні табори та соціальні шари: і прихильників Майдану, і прихильників Антимайдану. Повертаючись до Зеленського його підтримують вихідці з обох цих таборів. У цьому його сила та слабкість, адже важко задовольнити інтереси усіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як голосуватимуть бійці на Донбасі: розповіли про несподіване рішення

Багато хто називає вибори 2019 року вирішальними. Чи є це так?

- Остаточну крапку в політичних змінах, які мають відбутися цього року, поставлять парламентські вибори. Вибори президента вирішують далеко не все. Те, які сили і у яких пропорціях пройдуть до Верховної Ради, сформує політичний дизайн країни на майбутні п'ять років.

Може статися так, що кандидат, який отримає перемогу на президентських виборах, програє парламентські. Це створить здорове протистояння між різними інституціями, не буде консолідації влади в руках однієї політичної сили. У таких умовах буде важче приймати рішення та знаходити компроміс. Але з точки зору демократії - це позитивне явище.

Найбільше невизначених серед найбідніших виборців, мешканців сіл, більше серед жінок. Зеленський також є лідером електоральних симпатій у містах, а Тимошенко – у селах. Соціологи опитали 2500 респондентів у віці від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка опитування – не більше 2%.

Зараз ви читаєте новину «"Може бути ефект вибухового голосування" - експерт про нові рейтинги кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути