четвер, 15 жовтня 2009 14:34

Московський суд дозволив газетам писати про злодіяння Сталіна

Московський суд дозволив газетам писати про злодіяння Сталіна

Процес в Басманному суді, що прославився безпрецедентним переслідуванням Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва, сталінський онук Євгеній Джугашвілі програв: тепер, через півстоліття після смерті Сталіна, газетам дозволено писати про масові вбивства, здійснені за наказом Сталіна, пише в Die Welt Манфред Квірінг.

Проте, йдеться далі в статті, "перша ластівка весни не робить", інакодумцем в Росії існувати як і раніше складно. Приклад тому - реакція на статтю журналіста і радянського дисидента Олександра Подрабінека, який відмовив ветеранам ГУЛАГу і НКВС в праві іменуватися "ветеранами", після чого піддався цькуванню з боку прокремлівського молодіжного руху "Наші".

У Архангельську спецслужби переслідують історика Михайла Супруна, який працює над книгою про репресії щодо німецьких військовополонених. Автор статті згадує також про справу Юрія Самодурова і Андрія Єрофеєва, які, організувавши виставку під назвою "Заборонене мистецтво", нібито образили віруючих.

Відомий письменник Віктор Єрофеєв не бачить нічого дивного в такому ставленні до представників мислячої інтелігенції. "У Росії, - говорить він, - піднімається хвиля небезпечного брутального націоналізму". Влада вибрала шлях автономної самодостатньої цивілізації, і неважливо, як вона називається, "православна або суверенна". Після того, як в Росії практично не залишилося ніякої опозиції, в якості незалежної сили виступає одна лише культура, обрана тепер ворогом, переконаний Ерофєєв.

InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Московський суд дозволив газетам писати про злодіяння Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути