Ексклюзиви
понеділок, 13 березня 2017 14:49

Московська церква судиться з Україною

Московська церква судиться з Україною
11 статутів єпархій та монастирів УПЦ Московського патріархату вже є предметом судового розгляду. Фото - sfkypol.all.biz

Українська православна церква Московського патріархату судиться з Україною. Прихильники російського патріарха Кирила намагаються змінити статути православних громад за російським зразком. А також провести приховану приватизацію майна.

Про це пише ТСН.

"Ми не можемо допустити побудови тут російської моделі. Громади втратять право приймати рішення", - говорить директор департаменту в справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш.

11 статутів єпархій та монастирів УПЦ Московського патріархату є предметом судового розгляду. Відповідачем зазначене Міністерство культури України.

Мінкульт відмовився реєструвати нові статути УПЦ МП. Бо в одному з них, наприклад, ідеться, що всі громади є структурними підрозділами єпархії. І що єпархіальний архієрей дозволяє утворення та реєстрацію парафій. Це фактично позбавляє людей права вирішувати, яка конфесія відповідає їхнім потребам і ставить хрест на переходах з однієї церкви в іншу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна стала можливою через розділеність церкви

"Без згоди архієрея громада не зможе вирішити жодного питання. Це встановлення диктату над життям парафії", - заявляв раніше Андрій Юраш.

Новий статут - калька з Російської православної церкви.

"У Росії - це класична тоталітарна система. Центр диктує волю спільноті. Ми не можемо на це погодитися", - додав Юраш.

За українським законом, релігійна громада - юридична особа, яка самостійно вирішує всі питання релігійної організації.

Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про проведення письмового провадження. Тобто засідань не буде. Суд ухвалюватиме рішення без участі сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик після служби розважався з повіями

Розглядатимуть справу судді Ігор Качур, Володимир Келеберда та Андрій Федорчук. Перший, за інформацією журналістів ТСН, політично наближений до Сергія Ківалова. А згідно з його дописами у Facebook, намагається видати агресію Росії за громадянську війну. Усі троє мають чималі статки. Є лідерами з поновлення люстрованих державних службовців на посадах. Практикують заборону відеофіксації судових засідань. Федорчук оголошував рішення щодо заборони мирних зібрань громадян.

Раніше протоієрей Російської православної церкви Всеволод Чаплін заявив, що "ворогів вітчизни потрібно вбивати в ім'я Путіна".

Зараз ви читаєте новину «Московська церква судиться з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути