вівторок, 21 лютого 2017 07:05

Війна стала можливою через розділеність церкви

— Найбільшою проблемою для України сьогодні є розділення православної церкви на дві частини — на Київський і Московський патріархати, — каже глава Української православної церкви Київського патріархату 88-річний Філарет в інтерв'ю "Еспресо ТБ".

— Війни на Донбасі, втручання Москви в справи України і відокремлення Криму не було б, якби не це. Тому що церква об'єднала б українське суспільство.

Чому відпав Крим, хоч і тимчасово? Там церква була Московська, а Київський патріархат — слабкий. Чому триває війна на Донбасі, а не в Галичині? Тому що в Галичині православна і греко-католицька церкви стоять на патріотичних позиціях. Там агресору нічого робити.

Ми хочемо об'єднатися в одну православну церкву, відокремлену від Московського патріархату, тобто в помісну українську. Тоді Україна для Росії буде недоступна, бо буде консолідоване українське суспільство, — каже патріарх Філарет.

Верховна Рада торік у червні звернулася з проханням до Вселенського патріарха створити в Україні Єдину помісну православну церкву та надати їй автокефальний статус, тобто визнати незалежність.

УПЦ Київського патріархату створили 1992 року внаслідок об'єднання двох церковних груп, що обстоювали незалежність від Російської православної церкви. Автономною частиною останньої є УПЦ Московського патріархату. Президент Петро Порошенко — її прихожанин.

Зараз ви читаєте новину «Війна стала можливою через розділеність церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути