середа, 21 липня 2010 11:03

Могили Чаушеску та його дружини відкрили для ідентифікації

Могили Чаушеску та його дружини відкрили для ідентифікації

Останки румунського диктатора Ніколае Чаушеску і його дружини Єлени, розстріляних в 1989 році, ексгумовані для ідентифікації.

Вдівець їхньої дочки Зої, Мірча Опран, раніше заявив, що необхідно провести експертизу ДНК, щоб переконатися, що в могилі на військовому кладовищі в бухарестському районі Генча дійсно знаходяться останки Ніколае та Єлени Чаушеску.

Ніколае Чаушеску правив Румунією з 1965 року як перший секретар ЦК Комуністичної партії, а з 1974 року - ще і як президент і прем'єр-міністр. Єлена Чаушеску з 1972 року входила до ЦК, а з 1980-го була, до того ж, першим заступником прем'єр-міністра.

Режим Чаушеску був повалений в грудні 1989 року. Диктатор з дружиною втекли з охопленого вуличними безладами Бухаресту, проте були схоплені повсталими військовими. 25 грудня 1989 року румунське телебачення транслювало короткий судовий процес, на якому Ніколае та Єлена Чаушеску були звинувачені в геноциді і засуджені до розстрілу. Вирок був приведений у виконання відразу після закінчення трансляції. Тіла подружжя Чаушеску спочатку були відвезені на стадіон "Стяуа", а потім, як оголосила нова влада, поховані на розташованому неподалік від стадіону кладовищі Генча.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Могили Чаушеску та його дружини відкрили для ідентифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути