четвер, 24 грудня 2009 19:10

Розстріл Чаушеску був політичним вбивством - учасник страти

Розстріл Чаушеску був політичним вбивством - учасник страти

Колишньому солдатові румунської армії не дають спокою спогади про Різдво 1989 року, коли він і двоє інших солдатів розстріляли Ніколае Чаушеску та його дружину Олену, пише The Times.

"Для християнина жахливо забрати у людини життя - та ще в Різдво, священне свято", - говорить Дорін-Мар"ян Чірлан, один з учасників розстрільної команди, що розправилася з подружжям Чаушеску.

Чірлан служив в елітному 64-му десантному полку Ботені, коли Румунію охопила революція 1989 року.

Солдат, якому тоді було 27 років, знаходився в штабі свого полку в Ботені, за 50 км від столиці, і два гелікоптери прибули за вісьма добровольцями. Одним з них став Чірлан. Що саме їм доведеться робити, не пояснювалося.

Після приземлення генерал Віктор Станкулеску покликав до себе десантників і запитав: "Хто готовий стріляти, підніміть руки!" Всіх вісім людей підняли руки. Тоді він прокричав: "Ти, ти, і ти!" - вказавши на Чірлана та двох інших солдатів.

Одному з них генерал наказав сидіти в імпровізованому залі суду і стріляти в Чаушеску, якщо хтось спробує увірватися і врятувати його. Чірлан разом з іншим солдатом стояли на варті біля виходу.

"Через двері я чув кожне слово, - розповідає Чірлан кореспондентові The Times. - Я знав, що тут щось не те. Олена скаржилася і відмовлялася визнавати суд. Так звані адвокати діяли як обвинувачі. Але я був солдатом, який виконує накази. Тільки потім я зрозумів, який це був обман".

Вердикт був зачитаний через декілька годин. Подружжя Чаушеску засудили до смерті. Їм дали десять днів на апеляцію, але вирок повинен був бути приведений у виконання негайно, "у дусі Кафки", пише автор статті Роджер Боєс.

"Поставте їх до стінки, - наказав солдатам генерал Станкулеску. - Спочатку його, а потім її". Але Чаушеску не знали, що відбувається, поки їх не провели попри гелікоптери в іншу будівлю.

"Він подивився мені в очі і зрозумів, що він помре зараз, а не в майбутньому, і заплакав, - говорить Чірлан. - Для мене був дуже важливий цей момент. Мені досі сниться в кошмарах ця сцена".

Після страти (за словами Чірлана, "це був не процес, а політичне вбивство в розпал революції"), Чірлан розпрощався зі своєю військовою кар"єрою і став юристом.

"Тепер я намагаюся жити відповідно до Біблії. Але я не відчуваю себе щасливим на Різдво. По всьому світу християни святкують. Але не я. Не я", - говорить він.

InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Розстріл Чаушеску був політичним вбивством - учасник страти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути