середа, 17 жовтня 2018 14:01

Митрополит Макарій розповів про суперечки з Філаретом щодо Собору

Митрополит Макарій розповів про суперечки з Філаретом щодо Собору
Митрополит Макарій розповів, як проходить підготовка до Об'єднавчого собору. Фото: ternopoliany.te.ua

Київський митрополит Української автокефальної православної церкви Макарій заявив, що Об'єднавчий Собор відбудеться, коли буде статут і назва єдиної церкви. Зараз нічого ще немає.

"Об'єднавчий Собор тоді си відбуде, коли буде з чим на нього йти. Ще немає статусу або моделі, яка буде. Незрозуміло, який буде устрій, - патріарший чи митрополичий", - повідомляє ZIK.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Душанбинське духовенство розриває зв'язки з Константинополем: усі 6 храмів і 5 священиків

Митрополит Макарій зазначив, що мав розмову з главою Української православної церкви Київського патріархату Філаретом щодо Собору, яка переросла в суперечку.

"Поспілкувався перед Софією 14 числа, на Покрову, і мене приголомшило спілкування. Коли ми зустрілися, то патріарх звернувся до мене, що треба Собор збирати. Я кажу: "Ваша святість, Собор збирати – то нема статуту". А він каже: "А статут у мене є". "У мене також є, але з 2 статутів треба зробити один статут". "Ні, – каже, – мій буде статут". 15-й рік повторюється", - сказав предстоятель УАПЦ.

Він також додав, що суперечки виникли і з інших питань.

"Друге питання – яка назва буде". Філарет мені каже: "Назва вже є". Усі повинні приєднатися до цієї назви, яка існує зараз, і очолює її патріарх. Третє питання, який статус або яка модель. Коли я сказав, може бути митрополича чи патріарша – треба знати. А він зі злобою сказав, що буде патріарша. А екзархи нічого не говорять. Отака справа", - сказав митрополит Макарій.

За словами предстоятеля, зараз невідомо, якою буде назва об'єднаної церкви.

"Коли підписували звернення до Вселенського патріарха, президент сказав, що назва буде Православна церква в Україні. Та зараз кажуть, що назву готує Вселенський патріарх. Кому ж саме вручатимуть томос - Богу відомо", - сказав предстоятель УАПЦ.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві та зняв анафему з глави УПЦ Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об'єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України. 13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив із постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що у випадку гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія захищатиме інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Макарій розповів про суперечки з Філаретом щодо Собору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути