середа, 22 липня 2009 08:13

Мільйони китайців спостерігають за рідкісним затемненням Сонця

Мільйони китайців спостерігають за рідкісним затемненням Сонця
Мегаполіс Шанхай на сході Китаю зустрів повне сонячне затемнення дощовою погодою. Більшість індійців так і не побачили затемнення Сонця через хмари.

О 09:35 за місцевим часом (04:35 за київським часом) у середу Шанхай поринув у ніч. У місті, де тінь Місяця закрила сонце на 100%, було включено нічне підсвічування. Автомобілі рухаються з увімкненими фарами.

Погода не злякала туристів, тисячі людей прибули в Шанхай напередодні.

У багатьох інших містах повне затемнення стало відчутне саме в його повну фазу. Хмарність приховувала те, як поступово тінь Місяця закривала Сонце, позбавляючи спостерігачів можливості побачити рідкісне космічне явище.

У Китаї повне сонячне затемнення триває близько 6 хвилин. Настільки тривалого затемнення вчені не очікують раніше, ніж через 300 років. Востаннє Китай пережив подібне явище у 19 столітті.

100% затемнення в середу можна було спостерігати в містах, розташованих у коридорі шириною 250 км - 10 тисяч кілометрів, що оперізує країну з південного заходу до сходу.

У столиці країни Пекіні тінь Місяця закриє сонце на 60%, але видимість в Пекіні вкрай низька - із самого світанку небо закрите щільними хмарами.

Крім того, хмари завадили мільйонам індійців в середу побачити унікальне за тривалістю повне сонячне затемнення, яке спостерігалося в західній та північній Індії, передає місцеве телебачення.

Найбільше розчарування спіткало тисячі ентузіастів і астрономів, які зібралися напередодні в селі Тарегна північного штату Біхар, щоб спостерігати за затемненням. Це місце вважається найбільш зручним для спостереження за сонячним затемненням, але густі хмари помішали їм розглянути його. Хмари також завадили побачити затемнення в місті Сурат в штаті Гуджарат і ряді інших регіонів країни.

Більше пощастило жителям і гостям міста Варанасі в штаті Уттар-Прадеш, де о 6:25 (3:55 за київським часом) почалося повне затемнення.

Не бажаючи ризикувати, група із 50 заможних ентузіастів і астрономів орендувала чартерний рейс, який дозволить їм спостерігати затемнення у всій його красі з літака.

Водночас, у багатьох регіонах країни, у тому числі у великих містах Нью-Делі, Агра, Лакхнау, можна було спостерігати часткове сонячне затемнення. Так, в Делі сонячний диск було перекрито на 85%, і в місті на світанку на деякий час знову почало сутеніти.

Незважаючи на те, що затемнення в Індії традиційно вважається несприятливим явищем, обмивання у священній річці або водоймі, на думку багатьох індусів, здатне принести багато благословення. Близько 1,5 мільйона індійців прибули в середу вранці в селище Курукшетра штату Харьяна і вчинили під час затемнення обмивання у священній водоймі, що асоціюється з ім"ям бога Брахма. Десятки тисяч людей у Варанасі поринули у води священної Ганги.

Затемнення першими побачили мешканці Камбейської затоки на північ від Мумбаї.

Потім Місячна тінь зрушилася до узбережжя Тихого океану: через Індію, Непал, Бірму, Бангладеш, Бутан і Китай.

Останніми повне сонячне затемнення побачать на півдні Японії та острові Нікумароро.

Часткове затемнення Сонця можна спостерігати майже у всій Азії.

Повне затемнення триватиме 6 хвилин 39 секунд. У серпні 2008 року Місяць затьмарив Сонце всього на 2 хвилини 27 секунд.

Як повідомлялося, повне сонячне затемнення почалося на Землі, коли Місячна тінь торкнулася поверхні планети в районі Камбейської затоки на західному узбережжі Індії о 3 годині 51 хвилині 16 секунд за київським часом. Затемнення збіглося з моментом проходження Місяця через найближчу до Землі точку своєї орбіти, тому смуга місячної тіні незвичайно широка - 205 кілометрів, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Мільйони китайців спостерігають за рідкісним затемненням Сонця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути