вівторок, 29 липня 2008 16:02

Як затемнення сонця впливає на здоров"я людей

Затемнення Сонця ніяк не впливає на здоров"я людей і поведінку тварин, заявив директор Інституту земного магнетизму, іоносфера і розповсюдження радіохвиль ім. Н.В.Пушкова Володимир Кузнецов.

"Затемнення Сонця ніяк не впливає на здоров"я людей", - сказав Кузнецов у вівторок на прес-конференції в РІА Новости.

Він додав, що "кожен з нас за своє життя пережив десятки сонячних затемнень, і висновки про їх вплив на здоров"я може зробити сам".

"Єдине, що затемнення може викликати - локальні зміни погоди в зоні проходження тіні", - відзначив експерт.

Відповідаючи на питання РІА Новости, Кузнецов відзначив, що традиційні уявлення про те, що до сонячних затемнень особливо чутливі тварини, не мають, за його даними, ніяких наукових підстав.

"Єдиний зв"язок між сонячним затемненням і поведінкою тварин може бути в зміні освітленості, але це нічим не відрізняється від зміни освітленості, яка може наступати через хмарність", - сказав експерт.

Повне сонячне затемнення, яке очікується 1 серпня, можна буде побачити на території Росії в Ніжньовартовську, Новосибірську і Барнаулі.

Відповідаючи на питання журналістів, Кузнецов відзначив, що "сценаріїв кінця світу, пов"язаних з Сонцем, не може бути".

Кузнецов нагадав, що "вже багато років, спостерігаючи сонячні затемнення, заповзятливі люди намагаються маніпулювати ними для своєї вигоди, зокрема представляючи ці явища як містичні, релігійні або пов"язані з якимись катаклізмами в природі".

За словами експерта, подібні спроби - не більше ніж маніпуляція і шарлатанство.

Експерт відзначив, що так звані метеочутливі люди, зокрема люди літнього віку, часто реагують на магнітні бурі, пов"язані із спалахами на Сонці, але ці явища, за його словами, ніяк не пов"язані з сонячними затемненнями.

Кузнецов відзначив, що "2007 рік був аномальним по глибині і тривалості фази мінімальної активності Сонця", у тому числі і в плані відсутності спалахів, що викликають магнітні бурі.

Як повідомлялося раніше, глядачі телеканалу "Вести" побачать пряму трансляцію сонячного затемнення 1 серпня, яка вестиметься з міст, де очікується повне затемнення Сонця: Ніжньовартовська, Новосибірська і Барнаула.

У Ніжньовартовську тінь Місяця повністю закриє Сонце в 14.31, в Новосибірську в 14.45, в Барнаулі в 14.48.

Останнє повне затемнення Сонця на території Росії спостерігалося 29 березня 2006 року. Його можна було спостерігати на Кавказі, в Кабардино-Балкарії, Ставропольському краю, Калмикії, Астрахані, Дагестані, Волгоградській області, Алтайському краю і Туві.

Сонячне затемнення відбувається, коли Місяць проходить на тлі диска Сонця. Місяць розташований ближче до Землі, ніж Сонце, майже в 400 разів, і в той же час її діаметр менше діаметру Сонця також приблизно в 400 разів. Тому видимі розміри Землі і Сонця майже однакові, і Місяць може "закрити" собою Сонце. Не менше два рази на рік тінь Місяця падає на Землю і відбувається сонячне затемнення, проте спостерігати його можна завжди в різних регіонах Землі.

Зараз ви читаєте новину «Як затемнення сонця впливає на здоров"я людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути