вівторок, 23 червня 2009 17:03

Міліція не хоче розслідувати вбивство захисника Жукового острова

Міліція не хоче розслідувати вбивство захисника Жукового острова

Українські екологи обурені позицією міліції в розслідуванні кримінальної справи за фактом вбивства волонтера-еколога Олександра Гончарова.

Як зазначив на брифінгу директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, його дивують коментарі представників київської міліції щодо вбивства Гончарова.

Зокрема, правоохоронці заявляють, що в міліції немає відомостей щодо членства убитого у якій-небудь громадській екологічній організації.

Вбили з єдиною метою: залякати всіх, хто займається природи за власною ініціативою

"Ми бачимо, що в такій цинічній заяві нашій міліції, по-перше, є бажання вивести конфлікт з екології в чисто побутові рамки. І, по-друге, мене дивує підхід: якщо навіть Гончаров не є екологом і не є членом якоїсь організації, хіба він не має права на захист (навколишнього середовища)? ", - зазначив Борейко.

Він також поінформував, що вбитий вже тривалий час був волонтером Київського еколого-культурного центру.

Крім того, за словами Борейка, обурення викликає той факт, що міліція почала слідчі дії по даній справі лише через кілька днів і злочинці за цей час могли приховати сліди своїх незаконних дій. А коли приступили безпосередньо до розслідування, то голова столичної міліції Віталій Ярема пообіцяв розібратися у цій справі за кілька днів.

"Чому вже минув місяць і не виявлені ті, хто його вбивав, хоча цих людей бачила вдова покійного, вони на відео зняті", зазначив еколог.

Крім того, Борейко повідомив про погрози вдові Гончарова, яка проходить у справі свідком. За його словами, після таких загроз їй повинні були надати охорону, однак цього не відбулося, що свідчить про бездіяльність програми із захисту свідків.

Вбивство волонтера-еколога колеги пов"язують з його діяльністю у сфері захисту природи.

"Немає сумнівів, що еколога Гончарова вбили з єдиною метою: залякати всіх, хто займається природи за власною ініціативою. В першу чергу це стосується активістів та представників громадських природоохоронних організацій, хоча навіть екологічна інспекція та органи рибоохорони також не захищені законом ", заявили у всеукраїнській Громаді рибалок України.

За словами представника цієї організації Ігоря Тихолаза, в Україні процвітає піщаний бізнес, який часто покривається міліцією, прокуратурою, місцевою владою. За словами Тихолаза, безкарно відбувається незаконне масове вимивання піску біля узбережжя водойм з метою його вивезення для будівництва або засипання територій, що призводить до їх збільшення для подальшої забудови.

Як зазначив заступник начальника Держрибоохорони в Києві та області Сергій Косогов, подібні дії призводять до знищення не тільки навколишнього середовища водойм, а й прилеглих територій. Він пояснив, що коли проводиться засинання територій піском, а це, як правило, болотні території, то в результаті знищується вся екосистема не тільки на водоймищах, але й екосистема узбережжя.

"Моніторингу цієї ситуації на сьогоднішній день в Україні немає", зазначив еколог.

Нагадаємо, що в травні цього року київська міліція підтвердила факт вбивства одного з активістів київського екологічного руху Олексія Гончарова, який активно брав участь у протидії намиванню і продажу піску в заповіднику Жуків острів.

За матеріалом Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Міліція не хоче розслідувати вбивство захисника Жукового острова ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути