понеділок, 18 серпня 2008 13:50

Меркель відкрила для Саакашвілі двері в НАТО (ФОТО)
6

Канцлер ФРН Ангела Меркель вважає, що російські війська повинні почати вихід з Грузії в найближчий час, а в регіон повинні повернутися біженці.


Фото Reuters

"Російські війська повинні вийти з Грузії, і у нас є з цього приводу домовленість з президентом Медведєвим. Цей процес не повинен розтягуватися на тижні", - сказала А.Меркель в неділю на брифінгу в Тбілісі за підсумками зустрічі з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі.

За її словами, "в регіон повинні повернутися біженці, і їм не повинні чинити в цьому опір".

Щодо питання вступу Грузії в НАТО, канцлер заявила, що, "якщо буде бажання Грузії, то рішення Бухарестського саміту НАТО не зміниться, і двері альянсу для Грузії відкриті".

У свою чергу М.Саакашвілі стверджував, що "відбулася етнічна чистка в Цхінвальському регіоні", і "Грузія не допустить легітимізації" цього процесу.

"Ми вимагаємо негайного виведення російських військ з території Грузії, і початку миротворчої операції за участю міжнародних сил", - підкреслив він.


М.Саакашвілі повідомив, що в ході бесіди з канцлером досягнута домовленість про те, що німецька сторона надасть максимальну допомогти Грузії у відновленні зруйнованої цивільної інфраструктури.

Канцлер Німеччини також заявила, що "зона безпеки в Цхінвальському регіоні, яку тимчасово контролюватимуть російські миротворчі сили, не повинна стати приводом для того, щоб регулярні російські війська знаходилися в межах Грузії".

Коментуючи питання, чи є різні підходи в оцінках конфлікту, що стався, в Цхінвальському регіоні серед країн - членів Євросоюзу, А.Меркель заявила, що "зараз не час для генезису конфлікту, сторони це роблять, зараз головне - припинити вогонь і забезпечити безпеку мирних громадян".

"Я вважаю, що дуже важливий документ з припинення вогню, який розроблений французьким урядом і підписаний сторонами. Можна тільки вітати, що цей узгоджений документ підтримують і США", - сказала А.Меркель.

Тим часом, відповідаючи на запитання про знаходження в зоні безпеки в Цхінвальському регіоні російських миротворчих сил, президент М.Саакашвілі заявив, що "вже немає поняття російських миротворців, це російські війська, які напали на Грузію".

За його словами, "вже не може бути російського посередництва, оскільки Росія є головною стороною в конфлікті".

М.Саакашвілі стверджував, що "ще залишається загроза нападу російських військ на Тбілісі".

"Ми захищатимемо місто всіма наявними способами, до того ж наші війська серйозно не пошкоджені. Але я все ж таки думаю, що нам не доведеться цього робити", - підкреслив він.

Йому не сподобалося питання німецького журналіста, що деякі вважають президента Грузії винним в ескалації конфлікту, і що президент Грузії повинен узяти відповідальність за завдання удару по Цхінвалі. М.Саакашвілі заявив на це: "У Москві давно було вирішено питання про напад на Грузію, тому абсолютно абсурдне таке звинувачення в адресу президента Грузії".

"Ми закликаємо до розслідування. Необхідно встановити, хто і чому готував подібне зіткнення в Цхінвалі, і хто готував до цього ґрунт", - сказав він.

М.Саакашвілі звинуватив і західні ЗМІ в тому, що вони з подачі російської сторони розповсюдили дезінформацію про загибель 2 тисяч осетин в зоні конфлікту. "Це просто було брехнею", - сказав М.Саакашвілі.

"Ми відкриті для всіх, і ми готові всім сприяти в цьому розслідуванні", - сказав він, повідомляє Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Меркель відкрила для Саакашвілі двері в НАТО (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути