четвер, 24 вересня 2009 12:21

Медведєв вважає, що Росія врятувала світ від масштабної війни

Медведєв вважає, що Росія врятувала світ від масштабної війни
Президент Росії Дмитро Медведєв, виступаючи на Генасамблеї ООН у середу, 23 вересня, говорив про ядерне роззброєння, безвідповідальність керівництва Грузії і необхідність допомагати нужденним країнам.

За словами Медведєва, "Росія буде неухильно рухатися шляхом незворотних скорочень ядерної зброї". При цьому він підтвердив готовність Москви до обговорення американських пропозицій у сфері протиракетної оборони.

У своїй промові Медведєв також торкнувся війни в Південній Осетії в серпні 2008 року: "За допомогою сили можна лише загострити ситуацію, це показала торішня безглузда спроба влади Грузії вирішити проблеми у відносинах з Південною Осетією військовими засобами. Тоді, у серпні минулого року ми були дуже близькі до ситуації, при якій локальний збройний конфлікт був здатний перерости в масштабну війну ".

"Щоб подібне не повторювалося, необхідні чіткі, дієві механізми реалізації принципу неподільності безпеки. Без цього не можна переступити ні спадщина минулої епохи, ні подолати існуючі на цю тему забобони", - сказав президент РФ.

"При цьому хочу сказати про це особливо: безвідповідальні режими не повинні мати ніяких можливостей для того, щоб сварити між собою інші країни", - заявив російський лідер.

Медведєв підняв питання посилення ролі ООН: "ООН повинна адаптуватися до нових світових реалій, зміцнити свій вплив, зберігши свою міждержавну природу і непорушність ключових положень і принципів Статуту". Він закликав прискорити пошук компромісної формули розширення складу Ради безпеки і підвищення ефективності його роботи.

Російський президент також говорив про світову кризу - "першу масштабну кризу епохи глобалізації". Він закликав не відкладати донорську допомогу нужденним країнам, а також знову згадав питання глобальної енергетичної безпеки.

Виступаючи в ООН, Дмитро Медведєв також торкнувся Другої світової війни. На його думку, не можна допустити, щоб уроки тієї війни були забуті: "Ми бачимо, як час від часу піднімають голови неофашистські організації, трапляються злочини на расовому, національному чи етнічному ґрунті, робляться спроби виправдати нацизм, заперечувати холокост, переглянути рішення Нюрнберзького трибуналу" .

За словами президента РФ, пріоритетним завданням ООН повинна залишатися "жорстка спільна протидія" всіх проявів неонацизму та спроб ревізіонізму. Він запропонував у травні 2010 року провести засідання Генеральної асамблеї в честь жертв війни і на честь 65-ї річниці перемоги, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв вважає, що Росія врятувала світ від масштабної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути