Ексклюзиви
середа, 25 червня 2008 13:04

Медведєв розповів Reuters про ЄС, бідність і економічний егоїзм

Інтерв"ю Дмитра Медведєва агентству "Рейтер", по суті, було приурочене до саміту Росія-ЄС, який пройде в Ханти-Мансійську на цьому тижні. Російський президент заявив, що Москва надає особливого значення відносинам з Євросоюзом, хоча б тому, що Росія є третім за величиною експортером для країн ЄС, а, у свою чергу, російський ринок для європейців - четвертий за значущістю. Медведєв назвав ЄС партнером, в цілому, комфортним. Розбіжності трапляються, але викликано це, за словами російського президента, швидше самою організацією роботи Євросоюзу, де всі рішення ухвалюються тільки одноголосно.

Росія розраховує на переговори про "серйозний" пакт, що регулюватиме її відносини з Євросоюзом, але не переобтяженому детальними зобов"язаннями, сказав в інтерв"ю Reuters президент країни Дмитро Медведєв.

За декілька днів до ключового саміту Росії і ЄС, який почнеться в сибірському Ханти-Мансійську увечері в четвер, Медведєв заявив, що Росія розглядає себе як "велику європейську державу, яка усвідомлює себе, визначає себе як частина Європи", і утримався від критики відносно конкретних учасників європейського блоку.

Медведев описав ЄС як в цілому "цілком комфортного" партнера Росії, але додав, що базова модель формування блоку іноді створює проблеми його учасникам."Я не вважаю, що Євросоюз - це складний, важкий партнер. Але це партнер, у якого періодично виникають труднощі", - сказав він.

Проте Медведєв дав зрозуміти, що Москва не хоче виявитися зв"язаною по руках і ногах детальними зобов"язаннями, а прагне до рамкової угоди.

"Це повинен бути такий серйозний документ, в той же час не обтяжений якимись абсолютно конкретними речами: це все-таки більшою мірою повинна бути рамкова конструкція, яка задає основні позиції розвитку на вже роки вперед", - сказав він.

Він назвав ключовими пріоритетами у відносинах з ЄС політичне партнерство, енергетичну кооперацію, сумісну боротьбу із злочинністю, але не почав занурюватися у подробиці.

Дмитро Медведєв: "Коли ми розуміємо, що, скажімо, значна частина держав Євросоюзу готові, наприклад, піти на той або інший розвиток взаємин, на ті або інші кроки. У теж час, скажімо, одна держава або декілька держав здатні заблокувати ці кроки. Ну, це внутрішнє питання Євросоюзу, це основна позиція на внутрішніх документах Євросоюзу. Ми відносимося до неї з повагою".

Зовнішньополітичний курс Росії збереже спадкоємність. За словами Дмитра Медведєва, ті або інші корективи можливі, але свою політику наша країна за останні два десятиліття, як виразився президент, вистраждала. Тому в Росії до критики з-за кордону прислухаються, але діють виходячи зі своїх інтересів.

Дмитро Медведєв: "Наша зовнішня політика не може характеризуватися ні як ліберальна, ні як консервативна, ні як якась інша. Це повинна бути політика, яка підтверджує наші національні інтереси. І в цьому її суть".

А ось з глобальними викликами, на думку російського президента, всім країнам потрібно боротися спільно. Дмитро Медведєв нагадав, про те, що на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, він вже звертався до проблем світової економіки, велика частина яких, як вважає президент, викликана тим, що крупні гравці ринку, наприклад, США, думають лише про свої економічні інтереси.

Дмитро Медведєв: "Адже не випадково під час мого виступу там був використаний термін "національно-економічний егоїзм". Можна так "перекачати" власну економіку, що спочатку все буде дуже здорово. Але якщо ця економіка такого розміру, що згодом її криза позначиться на міжнародній економічній ситуації, це вже буде проблема не однієї держави, навіть дуже сильної держави. Це буде вже міжнародна проблема".

Відповідаючи на питання про головні погрози для російської безпеки, президент, заявив, що загрози для всього світу зараз універсальні, але є і специфічні російські - бідність і корупція. І якщо бідність Дмитро Медведєв вважає головною, але вирішуваною проблемою, то з другою, з корупцією боротися найважче. І перш за все тому, що найбільш важке завдання змінити правову свідомість, а на це потрібні довгі роки.

Дмитро Медведєв: "Знаєте, це, як ось з тим ременем безпеки, яким користуються в автомобілі: або потреба пристебнутися вже є в свідомості (вона ментально існує), або її ніякими заборонами не виробити. На жаль, в нашій країні пристібаються далеко не всі".

Втім, російський президент заявив, що спроби впливати на сферу ідеального, яким є право свідомості, в Росії теж не залишать.

За матеріалами Первый канал

Зараз ви читаєте новину «Медведєв розповів Reuters про ЄС, бідність і економічний егоїзм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути