неділя, 08 серпня 2010 15:58

Медведєв: незалежність Абхазії - непросте, але правильне рішення

Медведєв: незалежність Абхазії -  непросте, але правильне рішення

8 серпня вперше після проголошення незалежності Абхазії в республіку прилетів президент Росії Дмитро Медведєв.

Про плани Медведєва попередньо не повідомляли і для журналістів поява президента Росії в Сухумі стала "сюрпризом".

Медведєв зустрівся з президентом республіки Сергієм Багапшем і пообіцяв розвивати "добрі стосунки" між країнами, в тому числі у сфері економіки та безпеки. Глава РФ зауважив, що набуття незалежності Абхазії було "непростим кроком", але "час показав, що це було правильне рішення".

У вересні 2009 року міжнародна слідча комісія ЄС по встановленню причин грузино-російської війни під керівництвом швейцарського дипломата Хейді Тальявіні підтвердила, що конфлікт прийняв широкомасштабний характер з початком бомбардування Збройними силами Грузії м. Цхінвалі в ніч з 7 на 8 серпня. В той же час комісія встановила незаконне перебування російських добровольців і найманців на території Грузії до початку широкомасштабних військових дій.

Вона підтвердила факти окупації Росією грузинських території - Абхазії і Самачабло, проведення етнічних чисток проти грузинського населення, засудила роздачу Москвою російських паспортів на території Грузії без узгодження з владою Грузії.

В доповіді наголошується, що більша частина військових дій Росії вийшла за рамки оборони. Міжнародна комісія не підтвердила "геноцид осетинського народу", а також масові вбивства з грузинського боку, про які говорила російська сторона. Проте в доповіді зазначається, що бомбардування Цхінвалі з використанням артилерійських систем типу ГРАД в ніч з 7 на 8 серпня з боку Грузії не можуть вважатися "необхідними і пропорційними" діями. Кожна сторона конфлікту досі трактує результати розслідування по своєму.

На сьогоднішній день незалежність Абхазії і Південної Осетії визнали Росія, Нікарагуа, Венесуела і республіка Науру, острівна держава в Тихому океані. Крім того, незалежність Абхазії визнали Придністровська Молдавська республіка і Нагорно-Карабахська республіка, що не є суб'єктами міжнародного права.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Медведєв: незалежність Абхазії - непросте, але правильне рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути