неділя, 02 квітня 2023 17:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Мати українського воїна Олександра Мацієвського розповіла, як дізналася про смерть сина

Мати українського воїна Олександра Мацієвського розповіла, як дізналася про смерть сина
Президент Володимир Зеленський посмертно присвоїв Олександру Мацієвському звання Героя України. Фото: СБУ

Мати розстріляного російськими окупантами Героя України Олександра Мацієвського розповіла про те, як побачила кадри останніх хвилин життя її сина.

Зокрема, Ніжином поповзли чутки, що 163-й батальйон зазнав великих втрат. Про це повідомляє NV.

Парасковія Демчук, мати Мацієвського,звернулася до місцевого військкомату з питанням про сина. Там не надали жодної інформації. Військова база, де служив рядовий Мацієвський, і поліція теж нічого не повідомили.

Факти почали з'ясовуватися після того, як 163-й батальйон повернувся на базу до Чернігова на початку січня без рядового Мацієвського. Один із членів його підрозділу повідомив Демчук, що її син зник безвісти і, найімовірніше, загинув.

"Як ви могли лишити його там?" – згадує вона свої слова тоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розстріл Мацієвського не поодинокий випадок": Лубінець повідомив і про інші страти

9 лютого пані Демчук зателефонували з поліції. У Києві вона зустріла пронизане кулями тіло свого єдиного сина, отримане в результаті обміну з військами РФ. Частина його голови була відсутня, розповідає жінка – та не можна було помилитися щодо порізу над бровою і родимої плями на нозі.

За кілька днів пані Парасковія поховала свого сина, якому не було і 43 років. Та питання про те, як він загинув, продовжувало її непокоїти.

Це лишалося загадкою ще два місяці. Відповідь врешті з'явилася із відео, що висвітилось на телефоні жінки одного вечора, коли вона повернулася додому з роботі й сіла за стіл на кухні. На ньому було видно чоловіка, в якому вона миттєво впізнала свого сина. Він стояв по коліна у ямі із цигаркою.

"Знімай", – командує російською чоловічий голос за кадром.

Дивлячись прямо в камеру, Мацієвський глибоко затягує цигарку, перш ніж спокійним рівним голосом промовити: "Слава Україні!"

І тоді шквал автоматної черги звалює його на землю.

Мати Мацієвського тепер знаходить певну розраду в телефонних дзвінках, листах і віршах, що надходять їй, в яких відзначають хоробрість її сина та дякують їй за те, що виховала патріота.

Вбита горем жінка згадує, що під час останньої зустрічі Олександр сказав: "Мамо, дякую за життя".

6 березня у мережі поширили відео розстрілу беззбройного чоловіка в українській військовій формі після того, як він сказав "Слава Україні".

12 березня Служба безпеки України остаточно підтвердила особу розстріляного на камеру. Це Олександр Мацієвський – український військовослужбовець. Був снайпером 163-го батальйону 119-ї окремої бригади тероборони Чернігівської області.

З кінця грудня 2022 року воїн вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області. Розстріляли окупанти його 30 грудня, за даними слідства. Тіло повернули в Україну в лютому 2023 року в рамках обміну, де і поховали.

Президент Володимир Зеленський посмертно присвоїв Мацієвському звання Героя України.

Зараз ви читаєте новину «Мати українського воїна Олександра Мацієвського розповіла, як дізналася про смерть сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути