вівторок, 18 серпня 2009 18:00

Математики розрахували стратегію боротьби із зомбі

Математики розрахували стратегію боротьби із зомбі

Канадські математики розрахували оптимальну стратегію боротьби з гіпотетичним нашестям зомбі. За словами дослідників, створена ними модель багато в чому нагадує модель розповсюдження ідей серед людей.

В рамках роботи учені використовували класичні уявлення про зомбі як про живі трупи, що поволі пересуваються. При цьому вони вважали, що укус зомбі приводить до перетворення укушеного в одного з живих мертвяків. На основі цих припущень дослідники моделювали розповсюдження "зомбі-інфекції", а також намагалися з"ясувати оптимальну стратегію боротьби з нею.

В результаті їм вдалося встановити, що кращим варіантом є тотальне знищення живих мертвяків. Спроби знайти вакцину проти "зомбі-вірусу" або ізолювати живих мертвяків користі не принесуть. По розрахунках дослідників, швидкість розповсюдження зомбі колосальна - живі мертвяки здатні захопити ціле місто з населенням в 500 тисяч чоловік всього за три доби.

Учені відзначають, що така висока ефективність "зомбі-вірусу" пояснюється тим, що живі мертвяки після загибелі здатні повертатися до життя. Це відрізняє нову модель від звичної моделі розповсюдження вірусу, в якій хворі гинуть рівно один раз. Зате учені відзначають, що їх схема нагадує розповсюдження популярних ідей, які виступають в ролі хвороб. В даному випадку "смерть" означає відмова від ідеї, проте людина може передумати і знову повернутися до неї.

Багато фахівців з моделювання епідемій сприйняли роботу, не дивлячись на її незвичайний антураж, достатньо позитивно. Деякі відзначають, проте, що виводи учених є аж надто песимістичними. За деякими фільмами, наприклад, відрубування голови живому мертвякові приводить до його остаточної смерті. Таким чином, теоретична небезпека атаки зомбі може бути переоцінена.

Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Математики розрахували стратегію боротьби із зомбі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути