понеділок, 07 грудня 2020 18:10

Машини швидкої допомоги пустують. Лікарі кидають медицину

Машини швидкої допомоги пустують. Лікарі кидають медицину
Лікар швидкої допомоги розповів, як працюють бригади під час пандемії. Фото: Gazeta.ua

В Україні все частіше звільняються лікарі. Машини швидкої допомоги пустують, немає кому виходити на роботу. Медики переходять у приватні клініки або взагалі кидають медицину.

Про це розповів Gazeta.ua Володимир Гонтар, лікар бригади екстреної медичної допомоги Вишгородської станції в Київській області. Його бригада визначена як ковідна - виїжджає на виклики до хворих на коронавірус.

"Я теж задумувався про звільнення. Професію змінювати не хотів би, а от за кордон поїхав. Образливо, коли рятуєш людей, не шкодуючи свого здоров'я. Вчишся 6 років і отримуєш 4 тисячі зарплати. А потім ще й вислуховуєш, що ти щось комусь зобов'язаний. То ж краще кілька годин на день мити підлогу в магазині. Маємо 300 відсотків надбавки, але лише за підтверджені виклики до інфікованих. Не завжди є можливість підтвердити: то файл із результатом тесту не відкрився, то сімейний лікар відмовилася підтверджувати. Різні ситуації трапляються. Загалом третина викликів пов'язаних із коронавірусом безоплатні. Влада на папері написала гарно, але в житті того немає. І ніяк не докажеш. Щось не подобається - звільняйтеся. Люди так і роблять. Нехай на наші місця тепер набирають барменів та співаків. Вони ж краще справляться з медициною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У реанімації вільне ліжко пустує 30 хвилин

Фізичне та моральне навантаження на лікарів значно збільшилося.

"Профільні лікарні для хворих на коронавірус часто знаходяться в різних частинах області. Доводиться їхати 100-190 кілометрів. Якщо раніше на 1 виклик витрачали максимум 2 години, то тепер можемо і 6. І таких 3-4 виклики на день. Усю дорогу в машині без вікон сидимо захисних костюмах. У ньому незручно, жарко, пітнієш, навіть немає як носа витерти або у туалет сходити. Мінус і в тому, що доки одні бригади катаються, весь удар на себе беруть ті, що залишилися. Після зміни виснажуємося і фізично, і морально. Їдемо на виклик, не знаючи, що нас чекає. Буває пацієнти звуть, бо проблеми із серцем, але приховують, що уже тиждень мають температуру або взагалі не знаю про інфекцію. Ми ж теж маємо родини, яких бережемо. Колеги переймаються. Жодних умов, щоб бригада могла десь ізолюватися немає. Нести додому цю заразу звичайно ніхто не хоче".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважче бачити стан вимучених пацієнтів" - як справляються українські лікарні в часи пандемії

За його словами, доки українці не почнуть належно дотримуватися карантину - коронавірус не побороти.

"Нашим людям аби поїсти в кафе та сходити на концерт. Потім масово хворіють та всіх звинувачують. А самим розуму не вистачає не ходити, де є масові скупчення, не їздити зайвий раз у громадському транспорті. Керівництво країни інколи теж наче живуть в паралельному світі і не розуміють, що відбувається".

На недбалість українців щодо карантину скаржиться фельдшер з невідкладних станів станції швидкої медичної допомоги Черкас Олена Репало:

"Не знаю як ще донести серйозність ситуації, щоб кожен не нехтував ні своїм здоров'ям, ні здоров'ям інших, в тому числі медпрацівників. Якщо захворіє велика кількість медиків, то, на жаль, не буде кому рятувати життя. Зараз роботи багато, а робочих мало. Бригади завантажені, працюємо день, ніч і 48 годин вихідних без заїзду на станцію. Тільки, щоб перекусити на кілька хвилин. Багато колег хворіють або на самоізоляції, адже пацієнти приховують діагнози, не повідомляють диспетчера про температуру та контакт з ковідним. У такому темпі працювати важко, але в нас немає виходу. Коли перевтомлююся то і сама задумуюся, аби покинути цю справу".

Європейські країни налаштовані забирати на роботу українських лікарів через їхню високу професійність. Багато медиків теж не проти виїхати за кордон. Основна причина - це заробітна платня.

Зараз ви читаєте новину «Машини швидкої допомоги пустують. Лікарі кидають медицину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути