Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2020 12:14

Машина смерті: 24 роки тому людина легально позбавила себе життя

Машина смерті: 24 роки тому людина легально позбавила себе життя
Боб Дент п'ять років хворів на рак простати. Недуг перетворила його життя на пекло, терпіти яке він не міг. Фото: pexels.com

22 вересня 1996 року австралієць Боб Дент став першою у світі особою, яка добровільно позбавила себе життя на підставі закону про евтаназію.

Закон ухвалили 1996 року на Північній території Австрії. На ньому наполіг політик Маршал Перон.

В той час Філіп Нічке працював лікарем і зацікавився цим питанням. Вважав, що в разі смертельної хвороби у людини має бути вибір жити чи полегшити страждання.

Тому швидко обдзвонив колег і зрозумів, що багато хто поділяє його думку. Він скооперувався з ними й опублікував у місцевій газеті заяву на підтримку нового закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12-річна дівчина після розриву з хлопцем стрибнула з вікна

Разом з приятелем лікар під'єднав механізм для смертельних ін'єкцій до ноутбука Toshiba, пристосування назвали "машиною порятунку". З її допомогою смертельно хворий пацієнт міг безболісно та швидко накласти на себе руки навіть без сторонньої допомоги.

Минуло лише 3 місяці після прийняття закону, як випробувати дію машини вирішив 66-річний Дарвін Боб Дент. Чоловік 5 років страждав від раку простати. Хвороба перетворила його життя на пекло, терпіти муки він більше не міг. Тому закон про евтаназію здавався чоловікові шансом на порятунок.

Все сталося вдома у Дента. Він запросив лікаря в оселю, дав йому бутерброд і посадив дивитися футбольний матч. Лікар зазначив, що хвилювався більше за хворого. Після матчу розпочали процедуру.

Нічке ввів у вену голку "машини порятунку", включив ноутбук і відійшов. На екрані загорілася надпис: "На останньому екрані вам буде введена смертельна доза лікарського препарату, і ви помрете. Чи усвідомлюєте ви це?" Дент натиснув кнопку "Так". Комп'ютер вивів наступне питання: "Чи розумієте ви, що якщо ви продовжите і натиснете кнопку "Так" на наступному екрані, то помрете?" Після ствердної відповіді Дент побачив останнє попередження: "Через 15 секунд вам буде зроблена смертельна ін'єкція". Чоловік востаннє натиснув кнопку і на екрані залишилося слово "Вихід". Дент помер через кілька хвилин. Незабаром лікар допоміг розлучитися з життям ще 3 людям.

Через рік австралійська влада скасувала закон, що дозволяв евтаназію на Північній території, але Нічке це не зупинило. Він створив організацію Exit International. Вона відстоює право людини на смерть. Також чоловік консультує охочих піти з життя і публікує докладні роз'яснення, як це зробити. Після чого його прозвали "Лікар смерть".

Більшість країн світу прирівнює евтаназію до суїциду. У країнах, де вкорочення віку не є злочином, розрізняють 2 можливі процедури. Активна евтаназія, при якій лікар призначає пацієнту смертельну дозу ліків. Та самогубство, яке "асистується" лікарем – абревіатура PAS - physician-assisted suicide.

Бельгія, Канада, Фінляндія, Німеччина, Люксембург, Нідерланди, Швейцарія та деякі штати США узаконили одну або дві практики. Ще 28 країн регулюють діяльність директивами. У решті держав світу діє повна заборона, зокрема і в Україні.

Поведінка людини змінюється перед суїцидом: відзначаються раптові напади гніву, зневажливе ставлення до свого зовнішнього вигляду, залучення до алкоголю або наркотиків.

Зараз ви читаєте новину «Машина смерті: 24 роки тому людина легально позбавила себе життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути