Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2007 18:46

Мамонтика Любу досліджуватимуть в Росії, Голландії та Японії (ФОТО)

 
Вчені петербурзького зоологічного інституту РАН досліджують останки мамонтика, якого знайшли в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ в травні 2007 року. Мамонтика жіночої статі назвали Люба на честь дружини оленяря, який виявив знахідку.

Як розповів науковий керівник інституту Олександр Алімов, останки тварини поки не будуть муміфіковані, основним завданням учених є збереження мамонтика в існуючому вигляді якомога довше для подальших досліджень.

За словами Алімова, частина досліджень проходитиме за кордоном - в Голландії та Японії, проте основні дослідження проведуть в Росії. Результати цих досліджень допоможуть зрозуміти причини вимирання мамонтів, зміни клімату і ландшафту у минулому, забезпечити їх прогнозування в майбутньому. Крім того, знахідка допоможе розробити науково обґрунтовані сучасні методики зберігання і експонування знахідки.

До цих пір в світі було знайдено всього чотири мамонтика, причому один з них на півострові Ямал. Новонароджена самка отримала тоді ім"я Маша, в даний час вона зберігається разом з колимським мамонтиком Дімою в Зоологічному музеї в Петербурзі.

Учені розповіли, що туша мамонтика знайшов в Ямальському районі місцевий оленяр і повідомив про знахідку в районний краєзнавчий музей. Пізніше знахідку привезли до Салехарду і помістили в спеціальну морозильну камеру окружного виставкового комплексу. Знайдений експонат є унікальним по своєму збереженню.

За даними попередніх досліджень, мамонтик, помер у піврічному віці приблизно 30 тисяч років тому. Його розміри - 90 на 130 см, вага - 50 кг Шкірний покрив, хобот і решта частин тіла повністю збереглися.

Нагадаємо, що зображення мамонта запропоноване як один з варіантів майбутньої емблеми для Олімпіади-2014, яка пройде в російському Сочі, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Мамонтика Любу досліджуватимуть в Росії, Голландії та Японії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути