понеділок, 27 січня 2014 12:22

Майдан не розійдеться, поки Янукович не подасть у відставку - психолог

Майдан не розійдеться, поки Янукович не подасть у відставку - психолог
Фото: tyzhden.ua

В Україні народжується сильне громадянське суспільство. Євромайдан дасть країні нового лідера. У цьому переконана столичний психолог Валентина Домська. На вихідних вона двічі їздила на майдан, де надавала психологічну підтримку і консультації. Про це вона розповіла у інтерв'ю Gazeta.ua.

Чи часто на майдані звертаються за підтримкою до психолога?

- Звертаються регулярно, але з якими питаннями розказати не можу. Ми психологи в дечому схожі на священиків. Вислуховуємо, але розголошувати сповідь не маємо права. Багатьом тепер не легко. Хтось по два місяці не бачив рідних, у когось на очах убили побратима. Одна жінка запитала у мене вчора, як подолати свій страх і оволодіти ним. Вважає, що хлопці, які стоять на барикадах, перебороли власний страх. Повірте, вони теж бояться, але розуміють: якщо не вони, то хто. На майдані зараз є афганці, які бачили смерті і війну, а є хлопці, яким навіть не виповнилося 18.

Вперше за 22 роки незалежності українська нація по-справжньому об'єдналася і самоорганізувалася. Як їм це вдалося?

- Тут нема єдиного чинника. Люди вийшли на Майдан не тільки за ЄС чи проти когось, вийшли не на заклики якихось політиків, а тому що хочуть жити інакше, - говорить Валентина Іванівна. – Не останню роль у тому, що люди почали об'єднуватися, відіграли інтернет і соціальні мережі. Бізнесмени і дизайнери, вчителі і художники, таксисти і продавці, студенти і пенсіонери разом чистять сніг і миють підлогу в Українському домі, нарізають бутерброди і зводять барикади. Ніхто не віддає їм наказів. Люди самоорганізувалися як ніколи.

Чи можна сказати, що людей об'єднала ненависть до нинішньої влади?

- Президент Віктор Янукович, сам того не бажаючи, фактично об'єднав українців зі Сходу і Заходу, католиків і православних, україномовних і російськомовних, старих і молодих. Сьогоднішні події на Майдані та Грушевського не можна порівнювати з Помаранчевою революцією. Люди не стоять за конкретного політика. Люди самі несуть на майдан гроші і їжу. Бачила сьогодні, як дві бабусі принесли свої тонометри до медпункту на потреби майдану. Одна з них витягнула з кишені загорнуті у платок 400 гривень і поклала в скриньку для пожертв. Цю революцію люди фінансують самі. Безперервно на Майдан підвозять продукти, ліки, гроші, одяг.

Чи можна цих протестувальників зламати, залякати і відправити додому, не виконуючи їхні вимоги?

- Як показує досвід останнього тижня – ні. Людей намагаються залякувати, проти них влаштовують репресії, їх садять в СІЗО, викрадають, б'ють на вулицях і нищать їхні авто, стріляють по очах і вбивають. Життя відібрали, але духу не зламали. Майдан не розійдеться, поки Янукович не подасть у відставку. Ще більше людей виходять на вулиці. Якщо раніше люди жили за принципом "Моя хата скраю", то тепер вони, як ніколи згуртовані.

Погляньте, скільки приходить провести в останню путь тих, хто загинув на Грушевського.Завдяки кому майдан функціонує як злагоджена система?

- Не хочу образити чоловіків, але особливу роль на майдані відіграє участь жінок. Хоча на Грушевського під час бойових дій їх не пускали, але вони в цей час працювали у медпунктах, збирали сніг у мішки для зведення барикад і довбали бруківку. Зрештою жінки відпускали на барикади своїх чоловіків і синів. Є речі, яких не видно. Насправді зараз у кожній п'ятій-десятій сім'ї в Україні неспокійно. Уночі не спить чиясь мама і чекає на дзвінок з барикад чиясь дружина. У суботу моя сусідка у ліфті спитала у мене, куди я їду. Коли сказала, що на майдан, вона перепитала, скільки мені там платять. Вирішила її не переконувати, а просто узяла з собою. Коли Катерина побачила, як люди на джипах привозять мітингувальникам шини і продукти, а жінки у дорогих шубах розбирають бруківку і чистять сніг, була шокована. У новинах на каналах, які дивиться Катя, цього не показують.

Чи потрібен протестувальникам єдиний кандидат від опозиції? Що змінить поява лідера?

- Зараз немає лідера. І як показує сьогоднішня дійсність – він не потрібен поки що. Бо стоять не за Кличка чи Яценюка. Насправді Євромайдан народить нових лідерів. Завдяки йому з'являться нові політичні сили та громадські організації. Цей майдан показав, що може стояти без партійних прапорів, не пустити на сцену чи засвистати політика, чия промова їм не подобається. Суспільство, яке народилося після силового розгону Євромайдану, вже не дасть себе придавити чи обманути. Воно просто заслуговує на повагу. Кріпаком ніхто з них більше не буде. Ці люди не продадуться за гречку і не промовчать, коли їм хотітимуть заламати руки новими законами. Вони готові нести відповідальність за свої дії.

Зараз ви читаєте новину «Майдан не розійдеться, поки Янукович не подасть у відставку - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути