вівторок, 08 вересня 2020 20:23

Лукашенко може використати армію проти України

Лукашенко може використати армію проти України
Міноборони Білорусі привело в бойову готовність 1868-у та 3620-у артилерійську базу озброєння і 969-у базу резерву танків. Фото: reuters

Білоруські протести пройшли три стадії зміни. Спочатку фактично у першу ж ніч після виборів це було жорстоке силове протистояння. Потім ситуація змінилась.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить білоруський журналіст Денис Лавникевич.

"Силові органи застосовували насильство по відношенню до мирних активістів. Такої жорстокості ніхто не очікував. Проте це не зупинило протести, а змусило їх частково змінити свою форму.

Другий етап це – мирні акції проти насильства, до яких дуже активно долучились білоруські жінки. Вони виходили на площі, ставали між активістами та силовиками. Також почались страйки на великих підприємствах. Робітники почали зупиняти їх роботу на знак солідарності з протестами. Люди почали об'єднувати на найнижчих рівня, що на відміну від українцям, білорусам не властиво", - пояснює експерт.

На третьому етапі сформували Координаційну раду опозиції, яка намагається керувати усім процесом, говорить Денис Лавнікевич.

"Зараз самопроголошена влада Білорусі активно намагається тиснути на її членів – відкривають кримінальні провадження, викрадають. Проте люди досі кожні вихідні виходять на площі і протестуються проти режиму Лукашенка. Важко передбачити, чим це все закінчиться у результаті. Люди можуть стомитись і припинити спротив або є він може початись з новою силою", - вважає журналіст.

За його словами, Лукашенко навряд буде використовувати армію для придушення протестів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі деталі затримання Колеснікової

"Це був би досить неефективний інструмент. Адже білоруська армія це – строковики, які навряд захочуть та погодяться бити своїх співгромадян. Білоруський режим має достатньо внутрішніх військ, щоб розганяти протестувальників. Там натаскані хлопці, які готові на усе, що їм скажуть. Скоріше армію можуть використати для зовнішніх провокацій проти сусідніх країн – Литви, України, Польщі. Литовці вже усвідомлюють цю можливість. Не так давно Лукашенко взагалі ледь не оголосив війну Польщі (У четвер, 3 вересня, під час зустрічі з главою уряду РФ Михайлом Мішустіним заявив, що Білорусь розмістила половину своєї армії на кордоні з Польщею та Литвою й оточила військами Гродно. Раніше Лукашенко говорив, що Польща хоче захопити Гродненську область. –Gazeta.ua). Він впевнений, що протести це – вплив ззовні. Не вірить, що люди просто могли вийти на вулиці, бо стомились від його диктатури", - додає експерт.

У столиці та інших білоруських містах під час акцій протесту на минулих вихідних затримали 633 особи. Про це повідомила прессекретар МВС Білорусі Ольга Чемоданова.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко може використати армію проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути