Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2007 09:19

Луговий випадково отруїв Литвиненка

Луговий випадково отруїв Литвиненка
Увечері 25 листопада британський телеканал ВВС Two показав документальний фільм про смерть колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

У фільмі " Людина, яку найбільше розшукують в Британії" ("Britain"s Most Wanted") висувається гіпотеза, що підприємець Андрій Луговий міг стати випадковим виконавцем вбивства Литвиненка.

Картина створена відомим британським журналістом, московським кореспондентом газети The Sunday Times Марком Франкетті. У фільм включені інтерв"ю з самим Луговим, а також з головним редактором радіостанції "Эхо Москвы" Олексієм Венедіктовим, журналістами Володимиром Познером та Сергієм Доренко і колишнім офіцером КДБ СРСР, депутатом Держдуми РФ Олександром Кондауровим.

Франкетті вважає, що Луговий навіть не усвідомлював, на який крок він йшов. Як підтвердження своєї версії журналіст наводить слова Венедіктова про те, що Луговий в перших інтерв"ю поводився так, немов йому не зовсім зрозуміло, в якій ситуації він опинився. Крім того, спочатку бізнесмен добровільно з"явився в британське посольство для бесіди, а потім став категорично відмовлятися від контактів з британськими представниками.

За твердженням авторів документальної стрічки, Луговому могли дати речовину, щоб він підсипав її Литвиненку, скориставшись прихильністю останнього. При цьому Луговий міг бути переконаний в тому, що це не смертоносна радіоактивна субстанція, а так звана "сироватка правди" або якийсь психотропний препарат.

Як відмітив у фільмі колишній співробітник КДБ Олександр Кондауров, якби він задумав подібну операцію, то не став би посвячувати виконавця у всі деталі. "Агенти завжди використовуються, не знаючи всіх подробиць операції. Якщо він був якось до цього причетний, він не знав, що це приведе до смерті", - вважає депутат, який пропрацював в "органах" 22 роки.

Сам Луговий в інтерв"ю з Франкетті ще раз чітко повторив, що не вбивав Литвиненка, оскільки у нього не було мотиву робити це. "У мене не було мотиву. Я багата людина. Я успішний бізнесмен, у мене є сім"я, мені не треба це робити заради грошей або з помсти. Як не подивися, у мене немає мотиву", - пояснив він.

За його словами, ніхто б не зміг "приїхати до Лондона, так холоднокровно зробити вбивство і поводитися спокійно". Луговий вважає, що його підставили, а одним з найбільш вірогідних замовників вбивства Литвиненка як і раніше вважає британські спецслужби. "MI6 хотіла убити його, щоб дискредитувати керівництво Росії", - підкреслив бізнесмен.

Нагадаємо, що колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко, який втік в 2000 році до Великої Британії, помер 23 листопада минулого року в Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм-210. Звинувачення у вбивстві британська прокуратура висунула Луговому, який зустрічався з Литвиненком в день отруєння. Британці зажадали екстрадиції Лугового для суду, проте російські власті відповіли відмовою, зіславшись на відповідну заборону в конституції, повідомляє Lenta.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Луговий випадково отруїв Литвиненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути